A Putyin pénztárcájaként emlegetett Arkagyij Rotenberg vállalta fel, hogy övé a titkos palota

bűnügy
2021 január 30., 19:09

Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasa és egykori dzsúdópartnere, Arkagyij Rotenberg azt mondta, övé az a 100 milliárdokat érő, titkos, Fekete-tenger parti uradalom, amit a letartóztatott ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij dokumentumfilmjében Putyin vagyonaként mutattak be.

Putyin átadja a Munka Hőse kitüntetést barátjának, Rotenbergnek 2020. március 18-án.
photo_camera Putyin átadja a Munka Hőse-kitüntetést barátjának, Rotenbergnek 2020. március 18-án. Fotó: Alekszandr Nemenov/AFP

Navalnij és az általa alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) a filmben – amin több mint 100 millió megtekintés van a Youtube-on – azt állította, a 100 milliárd rubelt (kb. 400 milliárd forintot) érő, Gelendzsik üdülőváros közelében lévő palota a korrupciós láncolatokból meggazdagodott Putyiné. Putyin ezt tagadta.

Navalnij munkatársai a filmes leleplezésre alapozva szerveztek Putyin-ellenes tüntetéseket múlt szombaton Oroszország több városában. A hatalom médiakampány és hatósági vegzálás keverékével akarja elvenni az emberek kedvét a tiltakozástól, a putyinista sajtóban megtévesztett fiatalokról beszélnek. Vasárnap megint tüntetés lesz.

Az orosz Mészáros Lőrincként is leírható, Oroszországban gyakran Putyin pénztárcájaként emlegetett Rotenberg a Mash Telegram-csatornájának azt nyilatkozta: 2 éve vette meg az uradalmat. „Innentől már nem titok, én vagyok a haszonélvező” – mondta az orosz oligarcha, aki szerint „ez egy mennybéli ajándék, a hely csodálatos”.

Az ingatlan megszerzésről csak annyit árult el, hogy sok hitelező volt.

link Forrás

A 69 éves üzletember Oroszország leggazdagabbjai közé tartozik. Egy üzleti napilap szerint Rotenberg 2019-ben 75 milliárd rubelért (kb. 300 milliárd forintért) adta el a részesedését a Sztrojgazmontazs gázvezeték-építéssel foglalkozó cégben. A neve szerepel azoknak az oroszoknak a listáján, akiket az USA és más nyugati országok szankciókkal sújtottak a Krím-félsziget 2014-es orosz bekebelezése után. Putyin tavaly a Munka Hőse-kitüntetést adományozta neki.

Rotenberg sajtóirodája az Interfax hírügynökségnek azt állította, egy hotel építését kezdték el azon a tengerparti területen, ami Navalnij dokumentumfilmje szerint Monaco méretének csaknem negyvenszerese.

link Forrás

Navalnij filmjében egy pazarul berendezett palota szerepel, aminek a tulajdonosi szerkezetét az ellenzéki politikus szerint szándékosan titkolják. A Mash Telegram-csatornáján viszont pénteken közzétettek egy videoriportot az állítólag még csak épülőfélben lévő gelendzsiki kúriáról, amiben a riport szerint még az alapvető építési-szerelési munkálatok folynak.

link Forrás

Navalnij virtuális eszközöket is használó dokumentumfilmje a Kreml szerint egy „jó minőségű”, „nézettségvadász” koholmány. Arra továbbra sincs válasz, hogy miért őrzik a palotát Putyin biztonsági emberei, miért hozott létre az uradalom körül repüléstilalmi zónát az FSZB, és miért kötöttek Putyin barátai és állami cégek komplex bérleti szerződéseket a komplexum finanszírozására. (via MTI)