Koronavírus-számok Magyarországon 05.13.
Elhunytak + 82 Σ 28 970
Kórházban - 192 Σ 2 782
Fertőzöttek + 1 416 Σ 795 200
Tesztek + 27 818 Σ 5 588 435
Egyszer oltottak + 28 973 Σ 4 420 767

Emmanuel Macron szerint akár veszélyes is lehet a kínai vakcina

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Emmanuel Macron francia elnök aggódik a kínai koronavírusvakcinák miatt. Macron csütörtökön elismerte, hogy megalázó volt a nyugati vezetők számára, hogy Kína diplomáciai sikereket érhetett el a védőoltás korai exportjával. Ugyanakkor hiányolja a hozzáférhető információkat a két kínai vakcináról, a Sinovacról és a Sinopharmról. Mint mondta, még mindig nem tudjuk, hogy ezek mennyire hatásosak.

Arról is beszélt, hogy ha nem eléggé hatásosak, akkor akár veszélyesek is lehetnek, mert "segíthetik az új mutációk megjelenését", és mert valójában nem segítenek a járvány kezelésén. Van abban valami, amit az új variánsok felbukkanásáról mond, bár a mutációk kifejlődését elvben bármilyen védőoltás serkentheti az evolúció természetéből fakadóan. A vírusok evolúciójuk során arra törekednek, hogy életképesebbek legyenek, vagyis minden, a vírusok terjedését akadályozó tényező új, azoknak ellenálló mutációk fejlődésére sarkall.

Macron nem először vonja kétségbe egy védőoltás hatásosságát. A múlt héten a brit-svéd védőoltásról, az AstraZeneca vakcinájáról mondta, hogy az a jelek szerint nem hatásos a 65 éven felüliekre. Erről valójában keveset tudunk, mert a klinikai tesztekben nagyon kevés, 65 éven felüli vett részt, így valójában nehéz következtetéseket levonni a kérdésben.

Franciaország közben a héten kellett szembesüljön azzal, hogy a világhírű Pasteur Intézet kutatói inkább feladták a védőoltás kifejlesztését, annyira kiábrándítók voltak a kezdeti eredményeik. A Sanofi gyógyszergyár pedig leghamarabb idén év végére tudná engedélyeztetni saját védőoltását, ezért most inkább a rivális amerikai Pfizer gyógyszergyár a német BioNTechhel közösen fejlesztett vakcináját kezdi gyártani. (Via SCMP)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.