Eltévedt levele után feljelentik Müller Cecíliát

járvány
2021 február 08., 11:57

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint Müller Cecília eltévedt levele a bizonyíték arra, hogy törvénytelenül tartja vissza a közérdekű adatokat. Ezért hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz ellene.

Müller véletlenül Hadházy Ákosnak is elküldte azt a munkatársainak szánt emailt, amiben megrótta őket, hogy nem jó indokkal pattintották le a képviselő adatkérését. Hadházy egy 17 milliárd forintos uniós projekt dokumentációjára lett volna kíváncsi, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) nem adta át neki, csak 14-ről 45 napra hosszabbította a válaszadási határidőt. A hivatalos indoklás szerint azért, mert a kérés teljesítése veszélyeztetné a járványügyi védekezést.

A levélben viszont számonkérte munkatársait, miért nem hivatkoztak egyszerűen a jogszabályra: „Kedves Kollégák! Nincs erre jobb szövegünk? Ez a veszélyezteti a feladat ellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozunk a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész. Köszönöm szépen! Cili”.

Szél Bernadett azt írja, a hosszabbítás lehetőségét biztosító rendeletet „elméletileg nem kamuzásra találták ki, és annak értelmében csak akkor lehetne visszatartani az adatokat, ha valószínűsíthető, hogy az igény teljesítése »a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné« Ehhez képest Müller Cecíliánál a hosszabbítás nemcsak, hogy automatikusan, a veszélyeztetés mérlegelése nélkül történik, de valójában annak tudatában, hogy a hosszabbítás törvényes indokai nem állnak fenn”.

A képviselő alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz is, mert szerinte a szabályozás semmivel nem garantálja, hogy az állami szervek ne éljenek vissza vele.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára és Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatója után 2020. június 17-én.
photo_camera Kovács Zoltán államtitkár és Müller Cecília júniusban Fotó: Botár Gergely/MTI/MTVA

Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján anélkül reagált az ügyre, hogy konkrétan említette volna az esetet vagy Hadházy nevét. Érdekes módon most éppen a járványügyi teendőkre hivatkozott, amikre a levele szerint nem kellett volna:

„Ebben az egészségügyi veszélyhelyzetben (...) vannak olyan feladataink, amelyeket egy kicsit háttérbe szorítunk. De számos olyan feladata van a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, ami nem tűr halasztást, folyamatosan végeznünk kell. Ilyen például a fertőtlenítőszerek bevizsgálása, a szűrővizsgálatok szervezése. Természetesen ebben a helyzetben minden más egyéb kérést megelőz a pandémia kezelése, hiszen itt emberéletek megmentéséről van szó. Számos adatszolgáltatási igénnyel fordulnak hozzánk, én kérem mindenkinek a türelmét, mert természetesen amellett, hogy ez folyamatosan teljesítésre kerül, úgy gondolom, hogy ezt is meg kell, hogy előzze az emberi életek védelme (...)”

Kiemelt videóink