Hétvégi olvasnivaló Az arany embertől egy fejlettebb idegen civilizációig

2021 február 27., szombat 7:09

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

JÁRVÁNY ÉS VAKCINA

Fotó: JUAN GAERTNER/SCIENCE PHOTO LIBR/Science Photo Library via AFP

Itt a dél-afrikai variáns, melyik vakcina véd tőle jobban? – AstraZeneca kevésbé, Johnson & Johnson inkább, Pfizer és Moderna valószínűleg, a többit meglátjuk. De legalább a súlyos megbetegedést elkerülhetjük.

Az európai járvány illetékesei. Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via AFP

Az európai katasztrófa egy éve – A kis, demokratikus Új-Zélandtól a nagy, diktatórikus Kínáig jó válaszokat adtak azokra a kérdésekre, amiket a járványban feltenni sem voltak képesek az európai politikusok és társadalmak. Mit szeretnénk? Milyen árat vagyunk hajlandóak fizetni érte? Vagy csak homokba dugott fejjel megnyerjük a globális halálozási versenyt?

Fotó: Czeglédi Zsolt

Fiatalok mindenféle alapbetegség nélkül kapnak oltást – 26-35 év közötti fiatalok is felkerülnek idő előtt az oltandók listájára, és van, aki valóban meg is kapja a vakcinát háziorvosától. Mindenki csak találgat, hogy a NEAK rendszere mi alapján sorolta őket előrébb.

Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto via AFP

Ilyen még nem volt: Orbán Viktor tanácstalan vírusügyben és ezt nyíltan be is vallja – Nyitás vagy nem nyitás? Plakátra emeltek egy olyan zavarosan egyrészt-másrésztező miniszterelnöki mondatot, amihez képest Török Gábor a tökös megmondóember. Szokatlan a kommunikációs zűrzavar.

KÉT ERŐS FILM

„Nem akarnék meghalni még” – Amit Magyarországon nem engednek látni: megrázó film a dunaszerdahelyi kórház Covid-osztályáról.

Láthatatlan ellenségeink! (1954) Forrás: Blinken OSA Archívum, A BM Filmstúdió filmjei

Láthatatlan ellenségeink! Járványügyi tájékoztató film a Rákosi-korszakból – Ötéves tervünk Közép-Európa egyik legkorszerűbb oltóanyagtermelő intézetét valósította meg.

BÁRMI MEGTÖRTÉNHET

Az 'Oumuamuáról készült illusztráció: úgy is mint, fényvitorla, és úgy is, mint hosszúkás tárgy, ahogy elsőnek hivatkoztak rá Fotó: MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library

Szerénységre taníthatná az emberiséget, ha ráakadnánk egy fejlettebb idegen civilizáció nyomaira – 2017-ben észlelte az emberiség az első csillagközi égitestet, és máig sok a rejtély az ‘Oumuamua körül. Hogy miért lehetett ez egy földönkívüli civilizáció terméke, és miért fogadják el ezt a felvetést annyira nehezen a világ tudósai, arról Avi Loeb, a Harvard asztrofizikusa beszélt nekünk.

Fotó: botost/444.hu

Néhány éve szavaink sem voltak rá, de az áldozatok Magyarországon is megtörték a hallgatást – Nem volt olyan régen, amikor a gyerekmolesztálási ügyekkel kapcsolatban a teljes tagadás volt nálunk az egyházi álláspont. Mostanra egyre több sztoriról tudunk, és egy áldozat arccal és névvel is előállt. Podcast Urfi Péterrel, aki évek óta ír egy cikksorozatot a témában.

HARC ÉS KULTÚRA

Képkocka a Jókai regényéből készült 1962-es filmből

Tóth Krisztina és a magyar politikapornó – Nagyon fontos lenne, hogy feltegyük végre ezeket az ijesztő kérdéseket, úgy mint: jó vers-e a Himnusz? Jó könyv-e az Egri csillagok? Kell-e nekünk Az arany ember? - írta vendégcikkében Szabó Borbála.

Fotó: HBO

Jó lenne megtudni, zaklatta-e Woody Allen a lányát, de ebből a sorozatból nem fogjuk – Dylan Farrow évtizedek óta állítja, hogy a rendező gyerekkorában molesztálta, de vádemelésig sosem jutott az ügy. Az Allen v. Farrow minisorozat újra nekifut a történetnek, de úgy tűnik, elég egyoldalúan.