Varga Mihály: A kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba

Média
2021 március 04., 15:56

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

A magyar pénzügyminiszter a Facebookon osztotta meg azt a levelet, amiben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt.

link Forrás

A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Azt állította, amit Orbán is szokott, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

Ez egyébként rég nem igaz, nincs olyan adat, ami szerint a kritikus média túlsúlyban lenne, és amikor Szél Bernadett erről érdeklődött a kormánynál, nem is kapott értékelhető választ. Ráadásul a kétharmados Fidesz-kormánynak hogyne lenne eszköze beavatkozni?

Varga szerint a legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik.

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni. A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el, ez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az EU-tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – írta Varga.

Varga Mihály tavaly nyáron a HammerWorldben.
photo_camera Varga Mihály tavaly nyáron, amikor interjút adott a HammerWorldnek. Fotó: Varga Mihály/Facebook

Abban igaza van Varga Mihálynak, hogy nem a kormány vett el, és gyalázott meg több száz médiaterméket, csak éppen minden alkalommal kormányközeli üzletemberek. Ráadásul a miniszterelnök külön 2018 végén kormányhatározattal minősítette nemzetstratégiai jelentőségűvé a pár hónappal korábban létrejött Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt, ahová csomó médiatulajdonos „önként” dobott be több száz újságot, rádiót, weboldalt, egyéb orgánumot. (via MTI)