Hétvégi olvasnivaló az egészségügy határától két felcsúti perig

reggel 4
2021 március 13., 07:03

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

JÁRVÁNY ÉS VAKCINA

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Határon az egészségügy: „Szerelik fel az ágyakat lélegeztetőkkel, de nem lesz ember, aki működtesse őket” – Svéd Tamás, az Orvosi Kamara titkára szerint a kórházi kapacitások vége felé járunk, és nincs értelme nyakló nélkül bővíteni az intenzíves ágyakat, mert azzal romlani fog az ellátás.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Magyarország kiemelkedően laza szabályokkal gyűrné le a harmadik hullámot – Nem csak későn zártunk, hanem a többi európai országhoz képest nem is hozott a kormány kemény intézkedéseket. Angliában négy hónapra zárták be az iskolákat, Írországban a lakás környékét is alig szabad elhagyni.

photo_camera Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Uniós szinten sokat oltunk, de nem győzzük felhasználni a vakcinakészletet – Most akkor sokat oltunk vagy keveset? Attól függ, honnan nézzük. De húsvétra már nem ígérik az összes regisztrált beoltását, csak az idősekét.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Karikó Katalin: A vakcinák kifejezetten olcsók ahhoz képest, hogy mennyi munka van bennük – Meddig tart a védettség? Beoltassa-e magát, aki már átesett a fertőzésen? Autoimmun betegségek esetén be lehet adni a vakcinát? Kitolható-e a két oltás közötti idő? Az mRNS-alapú oltóanyagok technológiájának szabadalmaztatója kedd este online előadáson válaszolt a közönség kérdéseire.

TÁVOLI JÖVŐ

photo_camera Fotó: DAMIR SENCAR/AFP

Horvátország már ezerrel készül a nyárra, de úgy tűnik, a szeptember lesz az új július – A brit turistákban, a digitális nomádokban és az oltásokban bíznak a horvátok. Az idei szezon rendesen kitolódhat.

A New York-i tőzsde zárás után 2018. február 5-én
photo_camera A New York-i tőzsde zárás után. Fotó: Bryan R. Smith/AFP

Magasabb inflációra és gyengülő forintra lehet számítani a járvány után – A Hold Alapkezelő szakértői szerint 30-40 éves gazdasági trendek változtak meg a járvány alatt, ami nagyobb inflációhoz és kamatemeléshez vezet. Leeresztenek majd a most felfújt piaci buborékok, több magyar cég pedig még jól is kijöhet a változásokból.

MAGYAR MOBILITÁS

photo_camera Fotó: DOMINIQUE DELFINO/Biosphoto

A mobilitás egyre inkább lecsúszást, és nem felemelkedést jelent – Évtizedek óta záródik be a magyar társadalom, egyre csökken azoknak az aránya, akik születési helyzetükhöz képest előrébb tudnak jutni, és ez a folyamat 2010 után egy újabb lendületet kapott. Interjú Huszár Ákos szociológussal.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence

Miért szólhatott rá Orbán nyilvánosan a járvány alatt luxusnyaralásokra járó fideszes bárókra? – A jó királyt megvezették a rossz tanácsadói, de most szétcsap közöttük, hiszen a szíve mélyén ő is csak olyan egyszerű fickó, mint te vagy én.

KÉT FELCSÚTI PER

A felcsúti fociparadicsom nem szabályos körülmények közt jutott hozzá egyetlen munkanap alatt hárommilliárd forint tao-támogatáshoz – A Magyar Labdarúgó Szövetség ellen megnyert adatkérési perből világosan kiderült, miért és hogyan olvadnak semmivé a törvényes korlátok, ha a Felcsútnak tao-támogatás kell.

Fekete-Győr András
photo_camera Fekete-Győr András Fotó: Halász Júlia

Jó okunk van kételkedni a „felcsúti per” ígéretében – A Momentum kormányváltás esetén a magyar történelem legnagyobb számonkérését ígéri. Közben viszont látjuk, hogy a fővárosi korrupciós bizottságuk már most hamvába holt.