Biden és Johnson a kínai „Egy övezet, egy út” nyugati alternatívájának létrehozásáról ötletelt

külföld
2021 március 27., 06:20

Joe Biden amerikai elnök felvetette Boris Johnson brit miniszterelnöknek pénteki telefonbeszélgetésükben, hogy a világ demokratikus államainak is létre kellene hozniuk egy olyan nemzetközi infrastruktúra-hálózatot, amilyen a kínai „Egy övezet, egy út” kezdeményezés (BRI), mert ezzel segíthetnének világszerte azoknak a közösségeknek, melyeknek szüksége van erre.

Erről maga az elnök számolt be újságíróknak, bár nem fejtette ki jobban az ötletét. A telefonbeszélgetésről szóló fehér házi közlemény nem tett rá utalást, Kínával kapcsolatban csak annyit tartalmazott, hogy a két ország intenzíven együttműködik külpolitikájukban, ezen belül Kínával szembeni politikájukban.

photo_camera Fotó: JIM WATSON/AFP

A BRI egy 2013-ban elindított, többezer milliárd dolláros infrastruktúraépítési terv Kelet-Ázsiától Európáig. Mintegy 100 ország írt már alá Pekinggel együttműködési megállapodást a tervvel kapcsolatban, és a tavalyi év közepéig összesen 3700 milliárd dollár értékű, konkrét beruházási terv született, noha ennek közel ötödét felülvizsgálták és csökkentették a koronavírus-járvány miatt, más országok pedig azért kezdtek el kihátrálni, mert a kínai ígéretekből kevés valósult meg, és több helyen is túl drágának, feleslegesnek vagy szuverenitásukat túlságosan korlátozónak tartottak egyes terveket. A Magyarországot érintő Belgrád-Budapest vasútvonal, ami rengeteg kínai hitelből fog megépülni, aminek részleteit titkosította a Fidesz, és az előzetes számítások szerint gyakorlatilag soha nem fog megtérülni Magyarország számára, még nem került veszélybe.

A nehézségek és a visszalépések ellenére is a BNI egy nagyon komoly befektetési és infrastruktúra-fejlesztési projekt, amit egyáltalán nem néz jó szemmel a geopolitikai pozícióját féltő Egyesült Államok. Így volt ez már Donald Trump elnöksége idején is, és a Kínához való viszonyban nem hozott váltást Biden elnöksége sem.

Biden csütörtökön arról beszélt, hogy meg akarja akadályozni, hogy Kína váljon a világ legerősebb országává, ezért hatalmas, több ezer milliárd dolláros infrastruktúra-fejlesztési programot tervez bemutatni a következő héten. (MTI, Reuters)