Hétvégi olvasnivaló a bűnbak pedagógusoktól a 2022-es választási esélyekig

reggel 4
2021 április 2., 5:58

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

JÁRVÁNY ÉS VAKCINA

photo_camera Fotó: DANIEL KARMANN/dpa Picture-Alliance via AFP

Pfizer, Szputnyik, Sinopharm – mennyire védenek a vakcinák a brit és a dél-afrikai variáns ellen? – Két táblázatban minden, amit a Magyarországon és a világon forgalomban lévő jelentősebb vakcinákról most tudni lehet. Összeszedtük az információkat arról is, hogy mennyire hatásosak a különféle oltóanyagok a koronavírus variánsai ellen. Milyen hatásfokkal akadályozzák meg a tünetmentes terjedést, és mennyi idő után alakul ki az oltottaknál a védettség?

photo_camera Kínai vakcina egy szegedi rendelőben. Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A keleti vakcinák miatt nem lehet eldönteni, a legrosszabbak vagy a legjobbak vagyunk-e – Március közepére Magyarországon halt meg a második legtöbb koronavírusos ember a világon lakosságarányosan. Ugyanakkor itt lett a második legmagasabb a beoltottak száma az EU-ban. A keleti vakcinák beszerzése kellett ahhoz, hogy az első tragikus adat mellé a pozitívat is oda lehessen tenni.

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Ha kell, a pedagógusokból is lehet bűnbakot csinálni – Hónapokig tudomást sem vett róluk a kormány az oltási tervben, majd amikor mégis, azt üzenik róluk: elveszik az oltást az idősek elől, és amúgy sem mindenki pedagóguspárti az országban. Rendőröknél, politikusoknál, katonáknál ez nem volt kérdés.

MÁS JÁRVÁNYA

photo_camera Sebastian Pinera chilei elnök beoltása Sinovac vakcinával február 12-én Fotó: MARCELO SEGURA/AFP

Chile megmutatta mi történik, ha egy ország akkor nyit, amikor még nem oltottak be elég embert – A dél-amerikai országban a lakosság több mint egyharmada már kapott legalább egy oltást. Ennek ellenére naponta dőlnek meg a fertőzési adatok, és kénytelenek voltak ismét szigorú járványintézkedéseket hozni.

photo_camera Fotó: MICHAEL KAPPELER/AFP

A járvány legkeményebb szakaszában tesztelik, hogy Merkelnek mennyi hatalma maradt az utolsó pár hónapra – Ahhoz képest, hogy tavaly a németek védekeztek a legjobban, a harmadik hullámban szinte mindent elrontottak, amit lehetett. És az sem segít, hogy beindult az utódlási harc.

2022

Bármi megtörténhet: hazugságmentes bevezetés a 2022-es választási esélyekbe – Új blogunk a közvélemény-kutatások dzsungelében igazít el a 2022-es választások előtt. Kezdetként megmutatja, miként olvasson adatokat mint egy pro, mi a legbiztosabb infó a verseny jelenlegi állásáról, miként számolhatja ki Ön is blogunk segítségével pillanatok alatt, hogy milyen parlamenti többség várható egy-egy friss adat alapján, és miért nem a levélszavazatok meg a választási iroda szoftvere nyeri meg a 2022-es választást.

photo_camera Illusztráció: Jankó János: A népdal születése

A tévében és a falunapon, hangosan vagy észrevétlen, mindenhol ott a NER – Milyen társadalmi érdekek hajtják a Fidesz népszerűségét? Milyen csoportokra támaszkodik a hatalom elsősorban? Hogyan szivárog be oda, ahová nem is gondolnánk? És hol vannak hajszálrepedések?

photo_camera Kutya a szavazófülkénél gazdájával az önkormányzati választáson a XII. kerületi Testnevelési Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumában kialakított 22-es számú szavazókörben 2019. október 13-án. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Az ellenzéki összefogás torkán akadt az online előválasztás – Szinte már minden részletben megállapodtak, de arról továbbra se tudnak megegyezni, hogy lehessen-e személyes regisztráció nélkül is szavazni a neten. A Momentum és a DK között megy leginkább a küzdelem.

NAGY SZÁMOK

photo_camera Fotó: Gerőcs Péter

A logaritmus kit érdekel?! Tiszta fejjel tudjon gondolkodni! – „Van egy olyan érzesem, hogy a hatalomnak nem érdeke, hogy kreatív, alkotó elmék kerüljenek ki a gimnáziumokból.” Az egyre gyengülő követelményrendszer és a módosuló tananyagok erre utalnak. Interjú Gerőcs László matematikatanárral.

photo_camera Bill Hwang Fotó: Youtube

Dollármillárdok égtek el a Wall Street hírhedt befektetőjének ámokfutásában, amit a nagy bankok is simán finanszíroztak – A hedge fundok történetének egyik legnagyobb bukása zajlott le pár nap alatt, és sokan azon aggódnak, hogy továbbgyűrűzhet az amerikai tőzsde egészére. Milliárdokat bukó bankok, egy csalásért már elítélt befektető és Isten útjai is előkerülnek az Archegos Capital sztorijában.