Vastag hamuréteg lepte el Saint Vincent szigetét az újabb vulkánkitörés után

Péntek után vasárnap újabb robbanás rázta meg Saint Vincent szigetét, ahol előzetesen 16 ezer embert telepítettek ki a La Soufrière vulkán kitörése miatt. Ennek ellenére voltak, akik nem hagyták el otthonaikat, ők hatalmas robajról és villámlásról számoltak be. A képek tanúsága szerint vastag hamuréteg lepte el a szigetet. Sérültekről, elhunytakról nincs információ. 

Fotó: -/AFP
Fotó: -/AFP
Fotó: -/AFP

Ralph Gonsalves, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek miniszterelnöke arra kérte az embereket, őrizzék meg a nyugalmukat, és óvakodjanak a koronavírus-fertőzéstől. Azt mondta, a hatóságok azon vannak, hogy rájöjjenek, hogyan távolíthatnák el a hamuréteget, ami a főváros, Kingstown repterét is betakarta.

Az evakuált lakók egy részét Saint Luciára vitték, de négy üres hajó is készen állt, ha másokat is a környékbeli szigetekre kellene szállítani, írja a Guardian. Többek közt Antigua és Guyana is felajánlotta a segítségét. 

A vulkán utoljára 1979-ben tört ki, azt megelőzően pedig 1902-ben, amikor körülbelül 1600-an vesztették életüket.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó