Koronavírus-számok Magyarországon 05.10.
Elhunytak + 91 Σ 28 693
Kórházban + 31 Σ 3 384
Fertőzöttek + 677 Σ 792 386
Tesztek + 10 552 Σ 5 538 792
Egyszer oltottak + 17 134 Σ 4 305 775

A pedagógusok 87 százaléka nem helyesli az április 19-re tervezett iskolanyitást

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A pedagógusok döntő többsége (87%) nem pártolja az oktatói, nevelő intézmények április 19-re tervezett újranyitását, 7 százalék egyetért azzal - derült ki a 21 Kutatóközpont és a Pedagógusok Szakszervezete együttműködésével készült felmérésből, melyben összesen 9529 pedagógus vett részt. Válaszaikat a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint súlyozták, hogy a kérdőív eredményei minél teljesebben mutassák a magyar pedagógustársadalom véleményét.

Amellett, hogy nagy többségük ellenzi az április 19-i iskolanyitást, a pedagógusok nem zárkóznak el teljesen attól, hogy ebben a tanévben legyen még jelenléti oktatás, de a legtöbben csak akkor térnének ehhez vissza, ha a hetente azonosított új koronavírus-fertőzöttek száma 1000 lakosonként 1 főre, vagy az alá csökken. Ezt az opciót a válaszadók 49 százaléka helyeselte. Szintén sokan, 46 százalék értett egyet azzal, hogy a középiskolák ebben a tanévben már ne nyissanak ki (a kérdőív készítésekor még úgy volt, hogy a középiskoláknak is ki kell nyitniuk 19-én, később a kormány ezt az intézkedést visszavonta).

A felmérés szerint tehát abban egységes a pedagógustársadalom, hogy korainak tartják az április 19-i nyitást, abban viszont nem, hogy milyen alternatívákat támogatnának helyette. Ez persze sokban függ attól, hogy kaptak-e már oltást, védettek-e már a családtagjaik, vagy hogy hogyan boldogulnak az online oktatással.

Április 19-i iskolanyitás esetén a válaszadók több mint fele (54 százalékuk) bemenne a munkahelyére, 21 százalék csak tantermen kívüli oktatást folytatna, 18 százalékuk pedig legalább egy ideig megtagadná a munkavégzést, szabadságra menne vagy táppénzre. 6,6 százalék egyéb opciót választott, közülük legtöbben hibrid (tantermi és online) oktatást vállalnának, vagy csak tantermi oktatást vállalnának addig, amíg a járvány le nem csendesedik. Ezt főleg a pedagógusokat foglalkoztató oktatási intézmény szintje befolyásolja. Azok, akiknél az online oktatás kevésbé működik (pl. óvodapedagógusok), nagyobb arányban válaszolták, hogy bemennek a munkahelyükre április 19-én is.

Ugyanakkor számít a földrajzi régió is: legkevésbé a budapesti pedagógusok térnének vissza a jelenléti oktatáshoz, őket a Pest megyeiek követik, majd az összes többi régió, amikben már 50 százalék fölött volt az április 19-én jelenléti oktatásra áttérni hajlandó pedagógusok aránya.

A felmérésből kiderült az is, hogy a pedagógusok majdnem háromnegyede (74 százalékuk) nem vagy inkább nem érezné biztonságban magát, ha április 19-én vissza kellene térnie a jelenléti oktatásra, ezzel szemben csak a válaszadók 10 százaléka mondta, hogy biztonságban érezné magát a munkahelyén. Az erre a kérdésre adott válaszok jócskán függtek attól, kapott-e már oltást az adott tanár. A legnagyobb arányban azok éreznék biztonságban magukat, akik egyáltalán nem akarnak oltást, és akik már mindkét oltást megkapták, míg a legkevésbé azok, akik regisztráltak oltásra, de még nem értesítették őket.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.