Koronavírus-számok Magyarországon 05.11.
Elhunytak + 99 Σ 28 792
Kórházban - 102 Σ 3 282
Fertőzöttek + 493 Σ 792 879
Tesztek + 6 513 Σ 5 545 305
Egyszer oltottak + 40 314 Σ 4 346 089

Nyílt levélben kéri Orbántól a MOSZ, hogy halasszák el az iskolák és óvodák nyitását

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Nyílt levélben kéri Orbán Viktortól a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) elnöksége hogy az óvodák és az alsó tagozatos iskolák esetében is halasszák el a nyitást.

A MOSZ üdvözölte, hogy a felsősöknek a kormány döntése alapján csak május 10-én kell visszatérniük a jelenléti oktatáshoz, viszont csatlakoztak a pedagógusok, a szülők és gyermekek érdekképviseleteihez, akik azt kérik, hogy a kisiskolások és óvodások esetében is halasszanak.

Szerintük a jelenlegi súlyos járványhelyzet orvosszakmailag nem teszi lehetővé a korlátozások ilyesfajta enyhítését. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a brit variáns miatt a fiatal, egészséges felnőttek és a gyerekek is súlyos, akár életveszélyes állapotba kerülhetnek, a poszt-covid szindróma pedig akár egész életre szóló egészségkárosodást okozhat. Azt írják, hogy "egy egész generáció egészségét és jövőjét pecsételheti meg, ha a gyermekek és szüleik között a jelenleginél is nagyobb mértékben tör előre a járvány".

Arra is felhívták a miniszterelnök figyelmét, hogy az óvodás és alsós általános iskolás gyermekek esetében a távolságtartás, a higiéniás szabályok betartása gyakorlatilag lehetetlen, ezért akár egyetlen gyerek is megfertőzhet egy egész csoportot. A gyerekek pedig hazaviszik a fertőzést a szüleiknek, akik közül sokan nincsenek még beoltva. Szerintük ki kéne várni azt a néhány hetet, amíg sorra kerülnek az oltási rendben a kisgyerekes szülők, és a pedagógusoknál is kialakul a megfelelő védettség.

Hangsúlyozták, mennyire túlterhelt jelenleg az egészségügyi rendszer, és azt írták, hogy emiatt olyan - covidos és nem covidos - betegeket is elveszítenek, akiket nagyobb eséllyel lehetne megmenteni, ha csökkenne a terhelés.

A levél végén kérik, hogy a jelenléti oktatást a pedagógusok és az oktatást segítő dolgozók  második oltása és a védettség kialakulása után kezdjék meg, az állam pedig vállalja át az otthon maradó szülők bérköltségeit.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.