Alabama iskoláiban eltörölnék a jóga tiltását, de helyi keresztény szervezetek szerint a jóga balesetveszélyes és a gyerekek hinduvá válhatnak tőle

idióta rekordok
2021 április 17., 09:37

Az amerikai állam, Alabama iskoláiban 28 éve tilos jógázni. Az Egyesült Államokban egyedülálló tiltást most szeretné feloldani pár helyi politikus, de nincs könnyű dolguk, keresztény szervezetek ugyanis tiltakozni kezdtek a változtatási tervek ellen, írja a Guardian.

A tiltás eltörlését kezdeményező egyik politikus, a demokrata Jeremy Gray maga is jógázik. A törvénymódosítási javaslata értelmében a jövőben az alabamai iskolások a jövőben jógázhatnának is a tornaórák során. A javaslata már átjutott a bizottságokon, hamarosan a helyi szenátus elé kerülhet.

photo_camera Fotó: FRANK MAY/Picture-Alliance/AFP

Ugyanakkor közben egyre hevesebb ellenállás szerveződik a javaslattal szemben: konzervatív keresztény szervezetek ugyanis már elkezdtek lobbizni a politikusoknál, hogy maradjon a tiltás, mivel attól tartanak, hogy ha a diákok jógázhatnak az iskolában, akkor hinduvá válhatnak.

Becky Gerritson, az Alabama Eagle nevű konzervatív szervezet vezetője például arról beszélt helyi politikusoknak, hogy a jóga fontos szerepet tölt be a hindu vallásban, és ha a törvénytervezet átmegy, akkor a jógaoktatók már az egészen kis gyerekeket is elérhetik, és egy spirituális gyakorlatba vonhatják be őket.

Az érvelést a törvénytervezetet benyújtó Gray hülyeségnek tartja, mint a helyi sajtónak elmondta, több mint 10 éve jógázik, de attól még elkötelezett keresztény maradt. Szerinte akik arról beszélnek, hogy a jóga egyenes út a hinduizmus felvételéhez, azok nem sokat tudnak erről a témáról.

A politikus szerint éles különbség mutatkozik a tanárok felfogása között, akik támogatják a jóga bevezetését, mivel szerintük ez csökkentheti a stresszt és a depressziót a fiatalok között, illetve a keresztény-konzervatív tábor képviselői között, akik soha nem jógáztak és fogalmuk sincs semmiről.

A konzervatív szervezetek viszont nem adják fel könnyen a dolgot: a keresztény ügyvédeket tömörítő National Center for Law & Policy, ami máskor abortuszellenes, és melegházasság-ellenes kereseteket szokott beadni, már készített egy összefoglaló anyagot arról, melyben amellett érvelnek, hogy a jóga nem különíthető el a hindu vallási gyökerektől. Emellett szerintük a jóga veszélyes is lehet, hiszen sérülésekhez, agyvérzéshez és pszichotikus epizódokhoz is vezethet.

Nemcsak az Egyesült Államokban fordul elő, hogy fundamentalista keresztény szervezetek nekimennek a jógának: Magyarországon a kormánnyal nagyon szívélyes kapcsolatot ápoló Hit Gyülekezete vezetője, Németh Sándor beszélt arról 2019-ben, hogy a jógázás a démontiszteletre rendelt mozgási kultúra.