Hétvégi olvasnivaló a Seychelles-szigetektől a magyar viharokig

reggel 4
2021 május 08., 04:23

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

JÁRVÁNY ÉS VAKCINA

16 éves fiú oltást kap.
photo_camera 16 éves fiú oltást kap. Fotó: JACK GUEZ/AFP

Hol lehetnek még tartalékok a nagyon belassult oltási programban? – Most már tényleg mindenki előtt nyitva a kapu: fiatalok, frissen meggyógyultak, külföldiek. Orbán jóslatait így is nehéz lesz teljesíteni.

Spanyolországban is része az oltási tervnek a Janssen. Ronda városában épp tegnap kaptak ezek az emberek az egydózisú vakcinából a tömeges oltás során.
photo_camera Spanyolországban is része az oltási tervnek a Janssen. Ronda városában épp tegnap kaptak ezek az emberek az egydózisú vakcinából a tömeges oltás során. Fotó: JORGE GUERRERO/AFP

Az antitestteszteken a Pfizer-BioNTech látványos számokat produkál, a kínai oltás utáni negatív eredményekből kaptuk a legtöbbet – Mivel az egészségügyi hatóságok nem közölnek ilyen adatokat, az olvasóktól kértünk teszteket, hogy kiderüljön, mennyire hatékony immunválaszt váltanak ki a különböző oltások. Több mint 500 leletet kaptunk - egy nem reprezentatív felmérés eredményei.

A Seychelles-szigetek a turizmusból él, ezért is folytatták le olyan gyorsan az oltáskampányt, hogy mihamarabb nyithassanak a külföldiek előtt. Ez a felvétel április 2-án készült, amikor már megnyitották a határaikat.
photo_camera A Seychelles-szigetek a turizmusból él, ezért is folytatták le olyan gyorsan az oltáskampányt, hogy mihamarabb nyithassanak a külföldiek előtt. Ez a felvétel április 2-án készült, amikor már megnyitották a határaikat. Fotó: HIROMI UECHI/The Yomiuri Shimbun via AFP

Hogy lehet járványhullám a világ legátoltottabb országában? – Bár ez furán hangozhat, de a Seychelle-szigeteken történtek erős bizonyítékát adják a vakcinák hatásosságának.

photo_camera Fotó: LUIS ACOSTA/AFP

Egyikünk sem oltásellenes, de azt szeretnénk, hogy másokkal ugyanez már ne történhessen meg – Két középkorú nő is április 6-án kapott AstraZeneca-oltást, ami után pár nappal vérrög alakult ki náluk, pedig a hivatalos tájékoztatás szerint nem volt trombózisos eset Magyarországon. A két nő nem oltásellenes, csupán azt szeretnék, ha lenne normális tájékoztatás, és nem válogatás nélkül oltanák be az embereket.

KIS PÉNZ, NAGY PÉNZ

Fertőrákos cölöpházait bontják Mészáros Lőrincék szállodaépítése miatt áprilisban.
photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs / 444

Az sem állítja meg Mészáros szállodaépítését Fertőrákoson, ha a saját tulajdonosaikkal kell lebontatni a cölöpházakat – A természetvédelem szempontjairól nem is beszélve.

A rendőrök 10 ezer forintra büntettek egy biciklist, mert elesett – Mi sem akartuk elhinni, de tényleg ez történt Kristóffal.

NEMZETKÖZI ÖSSZECSAPÁSOK

photo_camera Fotó: LAURENT DARD/AFP

Franciaország nyolc éve vívja megnyerhetetlen háborúját Afrikában – Dzsihádisták elleni pár hetes akciónak indult, sok éve tartó, drága háború lett belőle egy egyre erőszakosabb és feldúltabb régióban. A Barkhane-hadműveletet ma már a franciák Afganisztánjának nevezik.

photo_camera Fotó: CHRISTIAN CHARISIUS/AFP

Küszöbön áll a gyógyszeripar és az oltásról lemaradó országok nagy összecsapásaIndia és a dél-amerikai országok kezdeményezik a WTO-nál a vakcinák szabadalmának feloldását. Az kérdés, hogy ez valóban megoldaná-e a világ vakcinaellátásának problémáit, az azonban vitathatatlan, hogy a jelenlegi rendszer nem működik jól.

TERMÉSZET ÉS FELMELEGEDÉS

Tüntetők a Fülöp-szigeteken
photo_camera Tüntetők a Fülöp-szigeteken Fotó: Bullit Marquez/AP

A világ gazdasága akkor szívja meg a legjobban, ha semmit nem teszünk a klímaváltozással szemben – A világ egyik legnagyobb viszontbiztosítója kiszámolta, hogy gazdaságilag sokkal jobban megéri komolyan dolgozni azon, hogy 2050-ig csak 1,5 fokkal melegedjen föl a Föld. Most ugyanis egy komoly gazdasági összeomlás felé tart a világgazdaság.

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Extrém szélsebességű viharokra számíthatunk Magyarországon – A klímamodell-szimulációk és a mérési adatok szerint a Kárpát-medencében a jövőben a ciklontevékenységhez köthető viharok száma együtt emelkedik az üvegházhatású gázok koncentrációjának növekedésével. Viharos jövő elé nézünk.