Michel: Belarusz eljárása nem marad következmények nélkül

külföld
2021 május 23., 21:52

Vasárnap este közleményt adott ki Charles Michel belga miniszterelnök, az Európai Tanács elnöke, amelyben a „legkeményebben elítélte” a Ryanair gépének földre kényszerítését és az ellenzéki aktivista Roman Protaszevics letartóztatását. Fölszólította a belarusz hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon a letartóztatott újságírót, és garantálják a jogait. Holnap a Tanács tagjai (azaz a tagországok miniszterelnökei, politikai vezetői) megvitatják a példátlan estet, amely nem marad következmények nélkül – közölte Michel.

A Ryanair 171 utassal a fedélzetén Athénból Vilniuszba tartó, 4978-as számú járatát vasárnap a déli órákban, Fehéroroszország légterében a belarusz légierő egy MiG-29-es vadászgépe megközelítette és leszállásra utasította. A minszki reptéren az utasokat leszállították, a gépet átvizsgálták, és letartóztatták a járaton utazó Roman Protaszevicset, az egyik legismertebb belarusz ellenzékit, aki tavaly januárban külföldre menekült Lukasenka rendőrsége elől, és Lengyelországban kért politikai menedékjogot.

A fehérorosz hatóságok arra hivatkoztak, hogy készülő bombamerényletről kaptak telefont, ezért szállították le a Ryanair gépét. Az állami hírügynökség szerint maga Lukasenka elnök utasította a légierőt az akcióra. Egyébként sem a légitársasághoz, sem az indító, sem a fogadó reptérre nem érkezett bejelentés merényletkísérletről. Az emigrációban élő Szvjatlana Cihanouszkaja, a belarusz ellenzék legismertebb vezetője szerint Protaszevics élete veszélyben van, bármikor kivégezhetik.

Lukasenka korábban szélsőségesnek, terrorista célú kommunikációs csatornának minősíttette a Protaszevics által szerkesztett Nexta fórumot, ami a Telegram mobilplatformon működik.

A gépeltérítést, a belarusz rendszer példátlan eljárását több európai vezető is elítélte.

Protaszevics tavaly augusztusban, Gdanskban beszél a fehérorosz ellenzék melletti lengyel szolidaritás tüntetésen.
photo_camera Protaszevics tavaly augusztusban, Gdanskban beszél a fehérorosz ellenzék melletti lengyel szolidaritás tüntetésen. Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

„A Ryanair járatának a Lukasenka-rezsim általi eltérítése megmutatta, hogy Fehéroroszország légtere nem biztonságos, emberek életét sodorták veszélybe egy politikai ellenfél elrablása érdekében. A fehérorosz légteret le kell zárni minden nemzetközi légi járat elől” – írta a Twitteren vasárnap Edgars Rinkevics litván külügyminiszter. Erről az MTI számolt be késő este.

A Magyar Távirati Iroda idézi a Ryanair légitársaság közleményét is, amely szerint a járat minszki leszállására a fehérorosz légi irányítástól kapott utasítást, a gépet veszélyeztető biztonsági fenyegetésre, a fedélzeten lévő állítólagos robbanószerkezetre hivatkozva. A Ryanair közleménye szerint ugyanakkor a gép átvizsgálása során a fehérorosz hatóságok semmilyen gyanús szerkezetet nem találtak, és a járat 170 utasával még az este továbbrepülhetett célállomására, Vilniuszba, ahová hét óra késéssel, helyi idő szerint este nyolc után meg is érkezett. Csak az ellenzéki aktivistát tartóztatták le Minszkben.

A litván hatóságok közölték, hogy az ügyben bűnügyi vizsgálatot indítanak terrorista célú gépeltérítés és az utasokkal való, a nemzetközi jogba ütköző bánásmód gyanújával. A Litvániába szökött Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) vizsgálatát és Fehéroroszország kizárását követelte az IATA-ból.

Lettország is tiltakozását fejezte ki a történtek miatt, Kaja Kallas észt miniszterelnök pedig egységes uniós álláspontot és nemzetközi vizsgálatot sürgetett az ügyben.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Twitter-oldalán közölte: Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez fordult azzal a kéréssel, hogy a hétfői uniós csúcson további szankciókat vitassanak meg Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kormányzata ellen. „Állami terrorizmus példátlan cselekedetének minősül egy polgári repülőgép eltérítése, ami nem maradhat megtorlás nélkül” – hangsúlyozta.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) az incidens alapos kivizsgálását szorgalmazta közleményében. „Határozottan elítélünk bármilyen beavatkozást és a polgári légi közlekedés (bármely) gépének leszállítására irányuló követelést, ami a nemzetközi jogba ütközik” – idézi az IATA közleményét az MTI.