Elítéltek öt moszkvai rendőrt, akik kábítószerügybe próbáltak keverni egy ellenzéki újságírót

külföld
2021 május 28., 12:00

A moszkvai bíróság első fokon öttől tizenkét évig terjedő szabadságvesztésre ítélt öt moszkvai rendőrt, akik 2019. június 6-án fabrikált bizonyítékok alapján, hamis váddal próbáltak bebörtönözni egy ellenzéki újságírót, akit letartóztatása alatt még össze is vertek. Mielőtt ebből arra következtetnének, hogy Oroszország mégiscsak jogállam, pár tényt érdemes még mérlegelni.

Ivan Golunov, a Meduza oknyomozó újságírója egy moszkvai bíróságon 2019. június 8-án.
photo_camera Ivan Golunov a bíróságon Fotó: Eugene Odinokov/Sputnik

Ivan Golunovot, a Meduza a moszkvai városi tisztviselők és a helyi biztonsági szervek vezetőinek visszaéléseivel foglalkozó újságíróját ugyan öt nappal a letartóztatása után a tömeges tiltakozások és a nyilvánvalóan hamis vád hatására kénytelenek voltak elengedni, de a rendőrök ellen indult nyomozás során annyira nem történt semmi, hogy Golunov tavaly novemberben feljelentést is tett a hatóságok passzivitása miatt.

Most pedig a bíróság arra jutott, hogy az öt rendőr nem felsőbb utasításra vagy megrendelésre, hanem "saját szakállára" cselekedett. Mindezt azután, hogy közvetlenül a történtek, illetve Golunov kényszerű szabadon engedése után maga Vlagyimir Putyin mentett fel két moszkvai rendőrtábornokot, akik az öt érintett rendőr parancsnokai voltak.

A moszkvai bíróság ítélete nem jogerős, a vádlottak már jelezték, hogy fellebbeznek. (Via MTI)