Hétvégi olvasnivaló a maszk eldobásától a belga Rambóig

reggel 4
2021 május 29., 06:41

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

JÁRVÁNYCSEND

photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Hiába csitul a járvány, nem mindenkinek könnyű elengedni a maszkot – Van aki szorongás vagy egyéni traumák, mások a döntéshozók iránti bizalmatlanság miatt hezitálnak.

MAGYAR FURCSASÁGOK

Korom Ferenc a Honvédelmi Minisztériumban tartott évértékelõ és feladatszabó értekezleten 2021. február 25-én
photo_camera Korom Ferenc a Honvédelmi Minisztériumban tartott évértékelõ és feladatszabó értekezleten 2021. február 25-én Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Szokatlan körülmények között távozott a magyar hadsereg parancsnoka – Korom Ferenc megbízatásának még csak a felénél járt, amikor csütörtökre virradóra felmentették. A minisztérium szerint saját kérésére távozott, mert "új feladatok más típusú vezetőt kívánnak". Ez arra utalhat, hogy valakivel összeveszett.

Az ő jövőjért
photo_camera Az ő jövőjért Fotó: Járdány Bence/Facebook

1000 milliárdot kér a kormány klímacélokra az EU-tól, hogy aztán egy részét kidobja az ablakon – Civil szakértők szerint a kormány muszájból, összecsapva és viszonylag átgondolatlanul írta bele a klímapolitikai célokat a Helyreállítási Tervébe, és bár elvileg sok pénz menne a gazdaság zöldítésére, azt úgy akarja elkölteni a kormány, ahogy elég kevés értelme lenne.

TÁVOLI ÜGYEK

Egy iraki olajfinomító március 8-án.
photo_camera Fotó: ASSAAD AL-NIYAZI/AFP

Súlyos pofonokat kaptak a héten a világ legnagyobb olajcégei – A Shell üzleti tervét egy bíróság írná felül, mert nem elég klímabarát, míg az ExxonMobil vezetésének akaratát aktivista kisbefektetők verték le az éves közgyűlésen.

photo_camera Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP

A pénzt választották az olasz felvonó üzemeltetői, ezért kellett meghalnia 14 embernek – A technikus vallomása szerint a vezetőség pontosan tudta, hogy a vészfék ki van iktatva, de nem akartak újra hosszabb időre leállni, mert a pandémia miatt így is óriási volt a bevételkiesés.

Állig felfegyverzett belga katonák Jürgen Conings nyomában május 20-án.
photo_camera Állig felfegyverzett belga katonák Jürgen Conings nyomában Fotó: DIRK WAEM/Belga via AFP

Járványszkeptikus Rambo a flamand vadonban – Több mint tíz napja nincs meg Jürgen Conings. A belga katona azután kezdett el menekülni, hogy megfenyegette az ország legismertebb járványügyi szakértőjét. Az állig felfegyverzett katona képzett mesterlövész és túlélő, és még a nyomára sem sikerült bukkanni.

Lukasenka köszönti híveit 2020 augusztusában
photo_camera Lukasenka köszönti híveit 2020 augusztusában Fotó: SIARHEI LESKIEC/AFP

Hogy lehet megleckéztetni egy latorállamot? – A gépeltérítéssel terroristává váló Belaruszt jó lenne megbüntetni és jobb belátásra téríteni. De minden szankció azt kockáztatja, hogy az ország tovább közeledik Putyinhoz – és egyébként sem Lukasenkának, hanem a belarusz népnek fáj igazán.

PEDOFILTÖRVÉNY

photo_camera Fotó: INA FASSBENDER/AFP

Az ügyfélkapun keresztül lehet majd megnézni a „pedofilok” nevét, arcát, címét – Majdnem egy év kellett hozzá, de megszületett a pedofilok listázásáról szóló törvényjavaslat. Ebbe is beleírják, hogy „az anya nő, az apa férfi”.

photo_camera Fotó: ROOS KOOLE/ANP via AFP

Az áldozatok támogatása is kimarad a pedofilellenes törvénycsomagból – A gyermekek hatékony védelméhez nem elég a jogszabályokat szigorítani, pénz és figyelem kell a megelőzésre és az áldozatok ellátására is - figyelmeztet az UNICEF gyermekjogi vezetője.

ÉS EGY VISSZATÉRÉS

A Jóbarátok különkiadása lehetett volna jó is, helyette inkább beletették a BTS-t – A Jóbarátok: Újra együtt egy zavaros showműsor teljesen indokolatlan szereplőkkel, pedig nem sokon múlt, hogy egy jól működő, dokuelemekkel kevert pszichodráma legyen belőle.