Koronavírus-számok Magyarországon 1/19/2022
Elhunytak + 85 Σ 40 686
Kórházban - 44 Σ 2 645
Fertőzöttek + 14 890 Σ 1 369 974
Tesztek + 25 815 Σ 9 572 149
Oltottak + 1 866 Σ 6 322 905
A legújabb trendek

Már fizetnie kell a tesztért annak, aki védettségi igazolvány nélkül menne műtétre

2021 június 3., csütörtök 8:19

A covid-osztályok kivezetésével lassan visszaállhat a szokásos rend a kórházakban, az orvosok és ápolók többsége visszatérhet eredeti munkakörébe, már nem csak a legsürgősebb beavatkozásokat végzik el.

Akinek nincs védettségi igazolványa, csak két napon belül készült negatív PCR-teszt birtokában mehet halasztható műtétre vagy rehabilitációra.

Egy kórházi körlevél szerint keddtől érvényes a szabály, miszerint a tesztet zsebből kell fizetniük az oltatlan betegeknek és azoknak a szülőknek, akik a gyerekük kísérőiként fekszenek be.

A levélben fel is sorolták a helyi magánlaborokat. A teszt mindenhol majdnem 20 ezer forintba kerül, de van, ahol csak 25 ezerért garantálják az eredményt egy napon belül.

Más típusú műtétek, a vírus szempontjából kockázatosnak ítélt beavatkozások (endoszkópos/bronchoszkópos, légzésfunkciós, fül-orr-gégészeti vizsgálatok) előtt antigén gyorstesztet végeznek, ez ingyenes. Ha a szülő nem elektív műtét vagy rehabilitáció, hanem akut fekvőbeteg-ellátás miatt kíséri a gyerekét, legfeljebb 48 óráig maradhat a kórházban negatív PCR-teszt nélkül. Utána kötelező és fizetős.

Fotó: Valentin Bianchi/Hans Lucas via AFP

Májusban azt mondta a kormány, hogy aki önhibáján kívül, például egészségi állapota miatt nem kapott oltást, mentesül a fizetési kötelezettség alól. Az általunk megismert tájékoztatóban erről nincs szó. A korábbi hírek szerint annak sem kell aggódnia, aki már megkapta az oltást, de még nem érkezett meg az igazolványa. Elvileg az oltási papírt is elfogadják.

A műtéteket végző egészségügyi dolgozók közt is lehetnek, akik nem kérték az oltást, de rájuk nem érvényes a szabály.

Szél Bernadett független képviselő korábban az ombudsmanhoz fordult, mert szerinte a fizetős tesztelés csak további késedelmeket okozhat a járvány miatt amúgy is elhalasztott műtétekben. Sokan tovább várakozhatnak, mivel nem tudják kifizetni a több tízezer forintba kerülő teszteket. Ez különösen sújthatja a hátrányos helyzetű településen élőket, akik szerinte „nem is kapnak megfelelő felvilágosítást és technikai segítséget az oltásra való jelentkezéshez”.