Hétvégi olvasnivaló a kereszténydemokráciától a krumplinagyhatalomig

reggel 4
2021 június 19., 07:43

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

SZEX ÉS DEMOKRÁCIA

"Amikor még kezdő voltam a háztartásvezetésben sem mostam össze ilyen durván semmit."
photo_camera "Amikor még kezdő voltam a háztartásvezetésben sem mostam össze ilyen durván semmit." Fotó: Halász Júlia - 444

A szexuális irányultság nem függ attól, hogy mit hallunk róla gyerekként – A kormány a kedden elfogadott törvénnyel kitiltotta az iskolából a homoszexualitással foglalkozó felvilágosító foglalkozásokat. A törvényt támogató és azt ellenző pszichológusokkal beszélgettünk arról, hogy milyen hatása volt ezeknek a foglalkozásoknak, és milyen lesz nélkülük a társadalom.

photo_camera Fotó: Facebook / Orbán Viktor

Egy demokrácia nemhogy illiberális, de még keresztény sem lehet – Miért működhet a kereszténydemokrácia politikai terméke, ha a magyar lakosságnak legfeljebb 15-20 százaléka vallásos? Miért jön kapóra a Fidesznek XVI. Benedek és az ellenpápának tartott Ferenc? Mit jelent egyáltalán az, hogy illiberális demokrácia? A Bibó István Szabadegyetem csütörtöki előadásán teológus, lelkész és ateista jogtudós szakértők vitáztak.

FOCI ÉS PÉNZ

Orbán a fociból tanulta meg, hogy a politikában is az érzelmekre kell hatni – A győzelem minden más szempontnál fontosabb - de mi lesz ennek az ára, ha egy egész országért zajlik a meccs? Rényi Pál Dániel, a 444 újságírója könyvet írt Orbán Viktor felemelkedéséről Győzelmi kényszer címmel. Podcastban meséli el, hogyan készült a könyv, mit tanult meg munka közben, és mit mond a mai Magyarországról egy évtizedekkel ezelőtti egyetemi bajnokság.

Így áll most az építkezés a balatonakarattyai Koppány soron.
photo_camera Így áll most az építkezés a balatonakarattyai Koppány soron.

Szép nagyra nőtt az akarattyai MNB-komplexum, már csak egy jó széles autóút kéne oda – Matolcsy Gyöngyi önkormányzata az erdei gyalogösvényt adná át az autósoknak, amivel így pont az óriásberuházás helyszínét lehetne sokkal könnyebben megközelíteni.

A VILÁG BAJA

Etióp menekült család Szudánban
photo_camera Etióp menekült család Szudánban Fotó: MAHMOUD HJAJ/Anadolu Agency via AFP

Ha nem történik csoda, Etiópiában éhen hal több százezer gyerek – Hét hónappal a tigréi polgárháború kezdete után már ez a világ legsúlyosabb humanitárius katasztrófája. Hamarosan még rosszabb lehet a helyzet, mert elmaradhat az idei termés, a segélyszállítmányok pedig nem jutnak el a rászorulókhoz. A legtöbbet a nők és a gyerekek szenvednek.

photo_camera Fotó: Faludi Imre/MTI/MTVA

Szokatlan módon húzta ki magát Strasbourg a magyarokat sújtó szlovák nyelvtörvény megítéléséből – A szlovák nyelvtörvény kisebbségi sajtót korlátozó rendelkezéseit támadták meg jogvédők. Hat évig ült az emberi jogi bíróság a beadványon, és végül érdemben nem is vizsgálták a szlovák törvényt. A magyar kormány már évekkel ezelőtt elengedte az ügyet.

KRUMPLILEVES

Nagyszabású videós emberkísérletben cserélt étrendet a 444 legvegánabb és leghúsevőbb szerkesztője – Ha nem változtatunk az étrendünkön, halálra fogjuk zabálni magunkat és a bolygót. A klímadiétától Németh Szilárd kedvence receptjeiig keressük a táplálkozás jövőjét.

Magyar chipsek
photo_camera Magyar chipsek Fotó: Burgonyakutatási Központ

Burgonyából importra szorulunk, de tudományos szempontból Magyarország valódi krumplinagyhatalom – Hópehely, Balatoni rózsa, Arany Chipke, Botond, Démon, Katica: mai magyar fajták, amelyeket egy 1960-ban indult, több évtizedig tartó nemesítési program eredményeként hoztak létre a nemzetközi élvonalba tartozó hazai burgonyakutatók, akik mostanra a legveszélyesebb növénybetegségekkel, kártevőkkel szembeni rezisztenciát is elérték.

ÖRÖKSÉG

Légifotó Dunaszekcsőről - A település löszfalára épült Lugio, a Limes pannóniai részének egyik fontos erődje
photo_camera Légifotó Dunaszekcsőről - A település löszfalára épült Lugio, a Limes pannóniai részének egyik fontos erődje Fotó: Wikipédia, készítette: I, Civertan, CC BY-SA 3.0

A magyar kormány visszavonta a Limes világörökségi jelölését, évtizedes munka megy kárba – Ausztriával, Szlovákiával és Németországgal közösen jelölte Magyarország világörökségi címre a Római Birodalom közép-európai határán emelt erődrendszert. A magyar kormány az utolsó pillanatban, senkivel sem egyeztetve, visszatáncolt.

Wolfgang Tillmans az Omen című képe előtt.
photo_camera Wolfgang Tillmans az Omen című képe előtt. Fotó: Kiss Bence / 444

Wolfgang Tillmans: A testünket szabad élvezni, szabad nem szégyellni – A demokráciában kőkeményen hisz, nagyjából minden más témát és normát azonban szívesen megkérdőjelez Wolfgang Tillmans, a világ egyik leghíresebb német fotóművésze. Miért érdekli Magyarország? Miért kellene békén hagyni az éjszakai életet? Interjú.