Olyan fikciós sorozatot tervez a Petőfi tévé amiben „nem derül ki majd senkiről az évad közepén, hogy transz- vagy homoszexuális”

homofóbia
2021 június 25., 10:40

Április óra Béli Ádám a Petőfi tévé és a Petőfi Rádió csatornaigazgatója. Most az Origo kérdezte terveiről és elképzeléseiről. Béli elmondta, az a céljuk, „hogy a közmédia eszköztárával láthatóvá és hallhatóvá” tegyék azokat „a kortárs popkulturális értékeket, amelyekben bővelkedünk a Kárpát-medencében”. Aztán kifejtette, hogy utóbbi alatt pontosan mit ért:

„Azt szeretném, hogy ne feltétlen azokat a zenekarokat hallják és lássák a Petőfi tévében és rádióban az emberek, akik fesztiválokon lépnek fel, hanem azok jelenjenek meg a fesztiválszínpadokon, akiket mi a Petőfi tévében és rádióban játszunk.”

Azzal kapcsolatban, hogy áprilisban kiderült, Demeter Szilárd álmának megfelelően létrejön a Petőfi Könnyűzenei Központ, és a Petőfi TV után a Rádió is az A38 hajóra költözik, Béli a következőt mondta: „Olvastam én is bizonyos »függetlenobjektív« sajtóorgánumokban híreket arról, hogy Demeter Szilárd ráteszi a kezét a Petőfi Rádióra és a Petőfi Tv-re, de ez nem igaz. Viszont összefogunk, együttműködünk és segítjük egymást.”

photo_camera „Annak is van üzenetértéke, hogy alig harminckét évesen kerültem vezető pozícióba egy ilyen projekt kapcsán - nem titkolt szándék, hogy a fiatalokat szólítsuk meg a Petőfi-projekttel is”, mondta az Origónak Béli Ádám – aki a fotón középen, mikrofonnal a kezében és Demeter Szilárddal az oldalán látható. A kép március 12-én készült az A38 hajón.
Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Arról is beszélt, fontosnak tartja, hogy legyen a közmédiában „trendkritikai felület”, de „nem az értékítélet a fontos, hanem az, hogy tudjunk olyan alternatívákat nyújtani, amelyek a közmédia értékrendjével összhangban vannak”. Ehhez hozzátette, „egy rádió és egy zenés televízió esetében is meghatározó lehet persze az igazgató zenei ízlése”, de mindenkit „megnyugtatna”, hogy a csapata és az ő személyes zenei ízlése „minőségi gyökerekből táplálkozik”.

Az is kiderült, hogy terveznek fikciós sorozatot is, a „»Netflix kultúra« elvárásrendszerétől elszakadva”, ami magyarázata szerint azt jelenti, hogy „nem derül ki majd senkiről az évad közepén, hogy transz- vagy homoszexuális, vagy nem kell felmentenünk a bűnei alól senkit pusztán azért, mert korábban nehéz élete volt”.

Ehelyett olyan történeteket szeretnének megmutatni, „ahol az embereknek normális életük van, normális problémákkal küzdenek, és azokra keresnek normális megoldásokat”.

Ezután használta az „értékteremtő scripted reality” kifejezést is.