Partraszállást gyakorolt a kínai hadsereg Tajvan szigetéhez közel

külföld
2021 július 18., 20:15

Pénteken partraszállási műveleteket gyakorolt a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg a Tajvan szigetéhez közeli Fudzsian tartomány előtti tengerszakaszon. A hadgyakorlat célja katonai források szerint „a tajvani szeparatisták és az USA elrettentése” volt.

Az utóbbi években Kína egyre gyakrabban vállalkozik hasonló erődemonstrációkra a térségben, sőt, esetenként nyíltan fenyegetőzik, erősítve a félelmeket, amelyek szerint előbb-utóbb megkísérelheti Tajvan lerohanását.

A sikeres invázióra szakértők szerint eddig nem sok esélye volt a jól szervezett, amerikai eszközökkel és szakértőkkel támogatott tajvani védelemmel szemben, de kétségtelen, hogy az idő az 1,4 milliárdos, szuperhatalmi státuszba emelkedett Kínai Népköztársaságnak dolgozik.

Csütörtökön a Népi Felszabadító Hadsereg szokatlanul fenyegető nyilatkozatot tett közzé, miután az Egyesült Államok légi erejének egy C-146A Wolfhound típusú szállítógépe landolt a tajvani fővárosban. A kínai hadsereg szerint az USA megsértette Kína légterét, mivel „Tajvan a Kínai Népköztársaság elidegeníthetetlen része”, és hozzátette, hogy a hasonló akciókra határozott katonai választ fog adni, akár figyelmeztető lövések, sőt éles tűzparancs formájában – írta a kínai kommunista párt hivatalos angol nyelvű lapja, a Global Times.

A Magyarország harmadánál valamivel nagyobb területű szigeten 1949-ben kiáltották ki a Kínai Köztársaságot a Mao Ce-Tung kommunista hadserege elől ide menekülő korábbi polgári-nacionalista párt, a Kuomintang vezetői és követői. Tajvant a kommunista Kína (Kínai Népköztársaság) sosem ismerte el önállónak, mindig Kína részének tekintette. (Bloomberg/Global Times)