Kétszáz éve gyarmatosítja a Balatont a magyar elit

2021 augusztus 14., szombat 13:26
2

A Balaton nagyon különleges hely, nemcsak Magyarországon, de talán a Európában és a világon is, mert ehhez a tóhoz minden magyar kötődik valahogy, ezt a régiót az országban mindenki egy kicsit a magáénak érzi, és mindenki igényt is tart belőle magának. És bár szívmelengetően és patriótán hangozhat, hogy ennél a tónál tényleg minden magyar egy kicsit otthon érzi vagy otthon akarja érezni magát, mindez egy dologhoz vezet: konfliktushoz.

A Balaton ugyanis nem lehet mindenkié, így a tó fejlődése, fejlesztése állandóan egymással szembe állította azokat, akik magukat helyinek tekintették és azokat, akik csak nyaralni jönnek a tóhoz, de azt szeretnék, hogy addig minden csak róluk szóljon. Ezt a konfliktust dolgozza fel a 444 magazinjának 4. száma, amely a Kié a Balaton címet viseli, és amelyet Sarkadi Zsolt írt. A lapszám az első füredi fürdőház megalapításától a NER térfoglalásáig dolgozza fel a Balaton őslakosainak és gyarmatosítóinak iszapbirkózását és azt, hogy milyen viták várhatóak a tó jövőjéről.

makro4_mockup_3

A 444 podcastjában Sarkadi Zsolttal beszélgettünk arról, kié volt és kié lesz a Balaton, és hogy az ezen folyó harc hogyan hat magára a tóra és annak élővilágára.

A Marko legújabb számát megrendelheted a 444 webshopjában, vagy fizess elő a Körre!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt