Koronavírus-számok Magyarországon 9/27/2022
Elhunytak 0 Σ 47 457
Kórházban 0 Σ 923
Fertőzöttek 0 Σ 2 082 750
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 417 738
A legújabb trendek

Legyenek szívesek ne egyenek lóféregtelenítőt, rimánkodik egy oklahomai doktor a betegeinek

2021 szeptember 5., vasárnap 6:55
6

UPDATE: Az alábbi hír alapját képző beszámoló álhírnek bizonyult.

Az oklahomai orvos, Jason McElyea több páciense is sürgősségi kórházi ellátásra szorult Ivermectin-túladagolás miatt. A lóféregtelenítőről az internet bolondlyukaiban elterjedt, hogy hatásos a covid ellen, ezért egyre többen szedik.

Valójában persze egy lóféregtelenítő, mint az józan paraszti ésszel sejthető, nem hatékony gyógyszer egy vírusos légúti megbetegedésre, ellenben könnyen túladagolható. A lóféregtelenítőt amúgy bizonyos emberi betegségekre lehet alkalmazni, de a covid nem tartozik ezek közé.

McEylea szerint "egy maréknyi" páciense adagolta túl a szert, tovább terhelve a covidesetekkel túlterhelt kórházi ellátórendszert. "A sürgősségi osztályok annyira túlterheltek, hogy még lőtt sebekkel is nehéz ellátáshoz jutni, nyilatkozta a héten a KFOR tévéadónak.

Az Ivermectin az elmúlt hetekben annyira népszerűvé vált bizonyos körökben, hogy még az amerikai gyógyszerfelügyelet is kénytelen volt figyelmeztetést kiadni augusztusban. "Önök nem lovak, önök nem tehenek" - állt a közleményben, amiben a szer veszélyeire figyelmeztettek, az ugyanis "súlyos károkat okozhat". Ez persze továbbra se tartotta vissza a népesség járványtagadó szegmensét, az internet legnépszerűbb rádiósa, Joe Rogan is lóféreghajtóval kezeli magát azután, hogy elkapta a betegséget, amiről szívesen és gyakran beszél hülyeségeket több tízmillió rajongójának.

UPDATE 13:53: Az ivermectin alkalmazásának lehetőségét már a járvány kezdete óta vizsgálják, mert laboratóriumi vizsgálatok szerint a féreghajtó pusztítja a vírust is. Ugyanakkor az amerikai gyógyszerügynökség vizsgálatai szerint ehhez olyan nagy dózisban kell alkalmazni, ami már veszélyes az emberre. Az ivermectinnel végzett kutatások eredményei pedig nem bizonyultak perdöntőnek, a hatásosságát vélelmező tanulmányok többsége gyenge minőségű, a vizsgálatok számottevő része rosszul tervezett volt, és szinte kivétel nélkül rendkívül kevés résztvevővel készült. A legmegengedőbb értékelések szerint az eddigi vizsgálatok egyike se bizonyította, hogy az ivermectin hatásos volna, de ezt is csak a nagyon korlátozott számú vizsgálat alapján lehet állítani. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt