Legyenek szívesek ne egyenek lóféregtelenítőt, rimánkodik egy oklahomai doktor a betegeinek

járvány
2021 szeptember 05., 06:55
comments 6

UPDATE: Az alábbi hír alapját képző beszámoló álhírnek bizonyult.

Az oklahomai orvos, Jason McElyea több páciense is sürgősségi kórházi ellátásra szorult Ivermectin-túladagolás miatt. A lóféregtelenítőről az internet bolondlyukaiban elterjedt, hogy hatásos a covid ellen, ezért egyre többen szedik.

Valójában persze egy lóféregtelenítő, mint az józan paraszti ésszel sejthető, nem hatékony gyógyszer egy vírusos légúti megbetegedésre, ellenben könnyen túladagolható. A lóféregtelenítőt amúgy bizonyos emberi betegségekre lehet alkalmazni, de a covid nem tartozik ezek közé.

McEylea szerint "egy maréknyi" páciense adagolta túl a szert, tovább terhelve a covidesetekkel túlterhelt kórházi ellátórendszert. "A sürgősségi osztályok annyira túlterheltek, hogy még lőtt sebekkel is nehéz ellátáshoz jutni, nyilatkozta a héten a KFOR tévéadónak.

Az Ivermectin az elmúlt hetekben annyira népszerűvé vált bizonyos körökben, hogy még az amerikai gyógyszerfelügyelet is kénytelen volt figyelmeztetést kiadni augusztusban. "Önök nem lovak, önök nem tehenek" - állt a közleményben, amiben a szer veszélyeire figyelmeztettek, az ugyanis "súlyos károkat okozhat". Ez persze továbbra se tartotta vissza a népesség járványtagadó szegmensét, az internet legnépszerűbb rádiósa, Joe Rogan is lóféreghajtóval kezeli magát azután, hogy elkapta a betegséget, amiről szívesen és gyakran beszél hülyeségeket több tízmillió rajongójának.

UPDATE 13:53: Az ivermectin alkalmazásának lehetőségét már a járvány kezdete óta vizsgálják, mert laboratóriumi vizsgálatok szerint a féreghajtó pusztítja a vírust is. Ugyanakkor az amerikai gyógyszerügynökség vizsgálatai szerint ehhez olyan nagy dózisban kell alkalmazni, ami már veszélyes az emberre. Az ivermectinnel végzett kutatások eredményei pedig nem bizonyultak perdöntőnek, a hatásosságát vélelmező tanulmányok többsége gyenge minőségű, a vizsgálatok számottevő része rosszul tervezett volt, és szinte kivétel nélkül rendkívül kevés résztvevővel készült. A legmegengedőbb értékelések szerint az eddigi vizsgálatok egyike se bizonyította, hogy az ivermectin hatásos volna, de ezt is csak a nagyon korlátozott számú vizsgálat alapján lehet állítani. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.