A krónikus osztályok korrupciója nem az oka, csak a tünete az idősellátás szétesésének

Egészségügy
2021 szeptember 08., 09:04
comments 17
  • Az elmúlt egy évben két olyan ügyet is feltártunk, ahol kórházak krónikus osztályán dolgozó korrupt egészségügyi dolgozók szedtek havonta nagy összegeket a hozzátartozóktól azért, hogy szerettüket ne rakják ki az utcára.
  • A krónikus osztályok azért válhatnak a korrupció melegágyává, mert Magyarországon az idősellátás több sebből vérzik.
  • Egészségügyi szakértők szerint teljesen feleslegesen három intézményrendszer van ugyanarra az ellátásra, de egyik sem működik rendesen.

„Beléptem az ajtón, jó napottal köszöntünk egymásnak, és akkor azt mondta, hogy havi ötvenezer forintért tartani tudja a testvérem. Én álltam az ajtóban, mint akit leforráztak. Aztán annyit mondtam, hogy rendben van.”

Az idézet egy korábbi cikkemből származik, amiben arról számoltunk be, hogy egy vidéki kisváros krónikus belgyógyászati osztályán dolgozó főorvosnő a napidíjon felül további 50 ezer forintot szed be azért cserébe, hogy az ápolásra szoruló időseket ne rakja ki az utcára. Volt is rá példa, hogy ha valaki nem fizetett, akkor az idős beteget teljesen elhanyagolták, vagy egyszerűen hazaküldte a főorvosnő. A kisváros utcáit járva szinte minden második ember, akit megkérdeztünk, hallott már róla, vagy maga is áldozata volt a főorvosnő sajátos rendszerének. A főorvos ellen cikkünk hatására azóta már nyomozás folyik korrupció miatt.

„Ez nagyon sok pénz, én is azt mondom, hogy nagyon sok pénz. De ha egy ápolási osztályra elviszitek, ott is 120-130-140 ezer az ápolás díja, és akkor az csak az intézménynek megy.”

Ez az idézet pedig már egy másik cikkemből származik, amit egy budapesti kórházról írtam, ahol a krónikus belgyógyászati osztályon dolgozó főnővér kért egy idős asszony hozzátartozójától összesen 170 ezer forintot havonta, szintén azért cserébe, hogy az idős nőnek biztosítva legyen a helye az osztályon. A főnővér állítása szerint a havi 170 ezret szétosztották a kórház dolgozói között: 50 ezer ment a főorvosnak, a helyettesének 20 ezer, a főnővérnek 25 ezer, a gyógytornásznak 5 ezer, a tíz nővérnek pedig fejenként 7 ezer. Cikkünk hatására azóta már ebben az ügyben is nyomozás folyik.

Mindkét esetre igaz, hogy bár úgy tűnik, a korrupció hátterében egy ember tisztességtelensége áll, valójában egy rendszer működésképtelensége szüli a problémát és a korrupció lehetőségét. A krónikus osztályok korrupciója az idősellátás rákfenéje.

Ez a rendszer minden elemében vérzik

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.