Orbán római útjáról kérdezte Hadházy a honvédelmi minisztert

utazás
2021 szeptember 14., 17:47
comments 1

Hadházy Ákos parlamenti képviselő azzal kapcsolatban írt Benkő Tibor honvédelmi miniszternek, hogy augusztus 26-án este a Magyar Honvédség 607-es sz. Falcon 7X típusú repülőgépe Rómában landolt HUAF664 járatszámmal.

Előtte – még Bosznia és az Adriai-tenger felett – kb. Brac szigete felett a transzpondert egy időre kikapcsolták, vagy egyéb (pl. ads-b) jeladó berendezés teljes vagy részleges kikapcsolásának lett a következménye, hogy a repülési útvonalakat naplózó nyilvános internetes oldalak számára „láthatatlan” lett a repülőgép.

Előtte a repülő jelentősen veszített az utazómagasságából, és azt csak a jeladó ismételt bekapcsolása után érte el újra.

Az augusztus 28-i visszaúton – szintén az Adriai-tenger környékén – hasonló dolog történt: akkor kb. Zadar felett kapcsolták ki a Falcon X7 jeladót süllyedés után, majd amikor újra visszakapcsolták, a gép folytatta az útját Budapest felé.

Ezzel kapcsolatban ezeket a kérdéseket tette fel Hadházy:

  1. Kik utaztak a repülőn oda-vissza, és milyen céllal? Volt-e a repülőn kiskorú személy?
  2. Történt-e a két repülőút során olyan műszaki-technikai jellegű probléma, ami a transzponder/egyéb jeladó adattovábbítását akadályozta, működésének a kiesését okozhatta? Ha nem, akkor miért és kinek az utasítására lettek kikapcsolva a jeladók?
  3. Leszállt-e a repülőgép Horvátországban az oda- és visszaút során, s ha igen, akkor mi célból? Ha utascsere történt, kik voltak az érintettek?

Benkő Tibor azt válaszolta, hogy a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvény alapján „a honvédségi légijárművön tartózkodó személyekre vonatkozó úgynevezett utaslista nem lehet nyilvános, így azok tartalmát ebben a formában nem áll módomban az Ön rendelkezésére bocsátani”.

Azt is írta, hogy „nem jelentették a válaszjeladók meghibásodását, azok a technikai paraméterekben meghatározott módon folyamatosan működtek. Működés-kiesés nem történt és kikapcsolására az Ön feltételezésével ellentétben, nem került sor.”

Végül oda is szúrt Hadházynak:

„Képzett és gyakorlott pilótaként pontosan tudja, hogy az Ön által hivatkozott portálok által közölt információk nem képeznek hivatalos adatot az egyes repülések nyomonkövetésére, mivel azok nem ellenőrzött légihelyzetképen alapulnak.

Mindezek alapján a katonák meggyanúsítását keltő kérdését, valamint az internetes közösségi oldalán tett állítását visszautasítom.”

A miniszterelnököt augusztus 26-án este fotózta le olvasónk egy római étterem teraszán a felesége és a fia társaságában. A cikkünk megjelenése után sajtófőnöke közölte, hogy Orbán Viktor hivatalos útra ment, „a katolikus törvényhozók 12. alkalommal megrendezett éves találkozóján vesz részt, amelyet minden esztendőben Rómában és az olasz főváros közelében fekvő Frascatiban tartanak meg”. A közlemény szerint Orbán pénteken érkezett Rómába, a fotó viszont csütörtökön készült.

Orbán Viktor kormányfő háttal, fehér ingben, jobbra tőle Lévai Anikó, vele szemben pedig Orbán Gáspár honvédtiszt csütörtök este egy római étteremben 2021. augusztus 26-án.
photo_camera Orbán Viktor kormányfő háttal, fehér ingben, jobbra tőle Lévai Anikó, vele szemben pedig Orbán Gáspár honvédtiszt csütörtök este egy római étteremben Fotó: Máté, olvasónk

Az is kiderült, hogy Orbánnak fizetnie kellett a részvételért, és hogy előtte Horvátországban nyaralt a családjával. A kormány elismerte, hogy Orbán családtagjait is kivitték, bár azt állították, ezt Orbán állta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.