Egy kutyás mém miatt csuktak le 9 napra egy férfit Kínában

INTERNET
2021 november 03., 06:25
comments 1

Kínában nemrég újra nagyon szigorú korlátozó intézkedéseket vezettek be a koronavírus terjedése ellen, de úgy tűnik, nemcsak a járvánnyal szemben lépnek fel agresszívan a hatóságok, hanem azok ellen is, akik nyafogni mernek a korlátozások miatt. Egy kínai férfi például egy kutyás mémmel panaszkodott egy chatszobában az intézkedések miatt, amiért aztán behívták a rendőrségre, és 9 napot a zárkában tölthetett.

Ez volt az a mém, amit a CNN cikke szerint egy Li nevű férfi a Wechat nevű népszerű kínai közösségi oldalon elküldött egy 330 fős groupchatbe. A képen egy rendőrsapkás kutya szerepel, aki a jelvényét mutogatja. A kép miatt a 329 másik tagból szólt valaki a rendőrségnek, akik nyomozást indítottak az ügyben. A vád szerint Li a képpel sértegette a rendőröket, ami illegális. Li ezt a rendőrségen be is vallotta, 9 nap múlva mehetett haza. Az eset Ninghszia-Huj Nemzetiségi Autonóm Területen történt, Kína északi részén.

Az esetről a kínai állami média is beszámolt, dicsérve a rendőröket, hogy zéró toleranciát tanúsítanak az ilyen rendbontásokkal szemben. A hír kínai közösségi médiában is elterjedt, 170 millióan kattintották a hozzá kapcsolódó hashtaget, közülük sokan tiltakoztak az ellen, hogy egy online viccet ilyen szigorúan büntet a kínai állam. Hogy ezek után hány embernél kopogtattak a rendőrök, sajnos egyelőre nem tudni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.