Orbán Balázs furcsállja, hogy a sajtó politizál

Média
2021 november 11., 13:40
comments 9
Orbán Balázs
photo_camera Orbán Balázs a Brain Bar okosfesztiválon 2021 nyarán Fotó: Orbán Balázs/Facebook

Hosszú médiatörténeti és politikafilozófia fejtegetésbe bonyolódott csütörtökön Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtök délelőtt, miközben megnyitotta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Szabad véleménynyilvánítás a digitális korban című kétnapos nemzetközi médiakonferenciát.

Orbán arról beszélt, hogy megváltozott a sajtó szerepe a modern nyilvánosságban, mert miután az internet térnyerésével elveszítette korábbi monopol tájékoztató funkcióját, politizálni kezdett. Szerinte ezért van az, hogy a valóságtól elrugaszkodott dolgokat lehet olvasni a sajtóban. Például azt, hogy Magyarországon a kormány felszámolta a médiapluralizmust, a szabad sajtót, a vélemények sokszínűségét.

Orbán szerint új intellektuális divat terjedt el: a liberális sajtó már nem tájékoztatni, hanem kioktatni próbálja közönségét; ideológiai kiképzést folytat a függetlenség és az objektivitás hamis álcája mögé bújva, így aztán

„a konzervatív médiapiaci szereplők feladatává vált, hogy tájékoztassanak, érvényesítsék a hír szentségét.”

Az utolsó megjegyzésben Orbán Balázs feltehetően az utána felszólaló Szalai Zoltánra is célzott, aki nemcsak az állam által legkevesebb 400 milliárdos ingatlan- és vállalati vagyonnal felruházott MCC főigazgatója, de az állami forrásokból mesterségesen életben tartott Mandiner nevű jobboldali portál főszerkesztője is egyben.

Szalai Zoltán, az általa vezetett MCC végtelennek látszó vagyonával a háta mögött - az MTI híradása szerint anélkül, hogy hangosan elkuncogta volna magát - maga is elismételte, hogy

„a liberális médiumok folytatnak politikai-ideológiai küzdelmet Magyarországon”.

A valóságban a magyar állam rengeteg adóforintot költött arra az elmúlt években, különösen 2015 után, hogy felvásárolja és kifejezetten a politikai befolyásolás céljából a maga oldalára állítsa a független média megmaradt állásait. A Fidesz politikai koncepciójának kifejezetten központi eleme lett 2015 után, hogy a független újságírókat jelölje ki elsődleges politikai ellenfélként.

Állami felügyelet alatt álló bankok, mint az MKB és az Eximbank együttesen több tízmilliárd forint hitelt biztosítottak a TV2, az Origo, a Mediaworks, a megyei lapok és sok más médium felvásárlásához. A műveletben részt vevő strómanok közreműködéséből állt később össze a KESMA-birodalom, amiben mind a 476 médiavállalata közvetlen kormányzati-politikai befolyás alatt áll.

Ebben a cikkben összefoglaltuk a Fidesz médiapolitikájának legfontosabb alapvetéseit, további ajánlott irodalmunk a Szabad véleménynyilvánítás a digitális korban című kétnapos nemzetközi médiakonferencia résztvevőinek itt olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.