Az oligarcha Rinat Ahmetovot felháborítja, hogy Zelenszkij ukrán elnök puccs szervezésével gyanúsítja

külföld
2021 november 29., 19:45

"Felháborít ennek a hazugságnak a terjedése, függetlenül attól, hogy mi motiválja az elnököt" – reagált Rinat Ahmetov, Ukrajna első számú gazdagembere arra, hogy Volodimir Zelenszkij a minap azzal gyanúsította meg: orosz támogatásával államcsíny végrehajtására készül.

Hogy mi van???

Igen, a helyzet olyan, mintha Orbán Viktor vádolná Csányi Sándort azzal, hogy brüsszeli támogatással puccsot szervez ellene. Zelenszkij a pénteki sajtótájékoztatóján azt állította, hangfelvételekkel tudja igazolni, hogy Ahmetov képviselői puccsról egyeztettek az oroszokkal, és az is elhangzott, hogy mindez egymilliárd dollárba, vagyis durván 326,25 milliárd forintba kerülne.

photo_camera Rinat Ahmetov egy 2014-es felvételen Kijevben Fotó: DANIL SHAMKIN/NurPhoto via AFP

Zelenszkij óvatos duhaj, nem direktbe vádolta Ahmetovot, Ukrajna – lássuk be – valódi legerősebb emberét puccskísérlettel. "Úgy hiszem, ez egy titkosszolgálati művelet, Ahmetovot felültették, valójában csak megpróbálják belerángatni az ukrán állam elleni háborúba" – mondta. Igaz, aztán ennek ellentmondva hozzátette, hogy szerinte Ahmetov kezdte az egészet, ami "nagy hiba volt, mert nem harcolhat a saját népe ellen, az elnök ellen, akit az ukrán nép választott".

Akárhogy is, Ahmetov és Zelenszkij között aktuálisan tényleg komoly vita van az elnök által forszírozott oligarchaellenes törvény miatt, amit az oligarcha érthető okokból magára vett.

Ki a csoda ez az Ahmetov?

Rinat Ahmetov a világnak ezen a részén nem ismeretlen figura, a sportszerető publikum például, ha máshonnan nem is, a Sahtyar Donyeck labdarúgócsapat tulajdonosaként bizonyosan ismerheti. A Newsweek portrécikke szerint az 55 éves multimilliárdos a szokásos gyanús körülmények között vagyonosodott meg a demokratikus átmenet eredeti tőkefelhalmozásnak kedvező időszakában, amikor is a híres-hírhedt Ahat Bragin jobbkezeként kezdte pályáját.

Élete java részében nem sikerült lemosnia magáról a gyanút, hogy a szervezett bűnözéssel is kapcsolatban állt. A Wikileaksen kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratokban is "keresztapaként" hivatkozott rá az amerikaiak korabeli kijevi nagykövete, John Herbst. Ugyanakkor formálisan még sosem emeltek ellene vádat, bár 2005-ben, a narancsos forradalom sikere után egy időre Monacóban keresett menedéket, mert akkor gyilkosság gyanújával nyomozás indult ellene. Ezeket a vádakat 2006-ban ejtették.

A Newsweek szerint Ahmetov monacói száműzetése alatt barátkozott össze Donald Trump későbbi kampányfőnökével, Paul Manaforttal, amivel sikerült elérnie, hogy az amerikai elnökválasztásba történt orosz beavatkozás ügyében folyó vizsgálat irataiban is nevesítsék.

Rinat Ahmetov a 2014-es fordulat után ugyan elveszítette érdekeltségei egy jelentős részét – hiszen azok az elszakadt Donyeckben voltak –, ám nagyon gyorsan talpra állt, amihez egészen fantasztikus trükköket is alkalmazni tudott. Ezek egyikéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen néhány évvel ezelőtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt