Tényleg dekriminalizálják az azonos neműek párkapcsolatát Botswanában

külföld
2021 november 29., 17:14
comments 1

A botswanai fellebbviteli bíróság elutasította a kormány panaszát, nem semmisítette meg azt a 2019-es ítéletet, amely alkotmányellenesnek nyilvánította a homoszexuális párkapcsolatok büntethetőségét. A bíróság döntését a melegjogi aktivisták széles körben ünneplik, szerintük ezzel a botswanai igazságszolgáltatás a kontinens minden országának példát mutatott.

photo_camera Egy melegjogi aktivista a botswanai felsőbb bíróság épületében 2021. november 29-én, amikor a testület a kormány fellebbezését tárgyalta, amit a meleg párkapcsolatok büntetését 2019-ben eltörlő bírósági ítélet ellen nyújtottak be. Fotó: MONIRUL BHUIYAN/AFP

Botswanaban a bíróság már 2019-ben alkotmányellenesnek mondta ki a homoszexualitás kriminalizálását, de a kormány fellebbezett a döntés ellen. A bírói tanács öt tagja egyhangúlag utasította el a kormány fellebbezését, mondván, az azonos neműek párkapcsolatának büntethetősége sérti az LMBT-identitásúak emberi méltóságát, szabadságjogait, magánélethez való jogát és egyenlőségét.

"A büntetőtörvénykönyv vonatkozó szakaszai túlélték a hasznosságukat, és csupán arra késztetik a hatóságokat, hogy afféle kukkolóként vájkáljanak a polgárok magánéletében" - indokolta az elnöklő bíró, Ian Kirby a bíróság döntését.

A 2019-es bírósági döntést megelőzően Botswanában akár hét év börtönnel is büntethették a homoszexuális párkapcsolatot létesítőket. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt