A kormány tagadja, pedig a jelek szerint beszállt a butának bélyegzett uniós vakcinaszerződésbe

járvány
2021 december 08., 08:56
comments 9
  • A magyar kormány májusban nemet mondott a következő uniós Pfizer-szerződésre.
  • Az Európai Bizottság szerint mégis részt veszünk benne.
  • A kormány ezt tagadja.
  • Mégis kapunk gyerek-vakcinákat.
  • Feloldhatatlannak tűnik az ellentmondás.

Jövő héten 130 ezer adag érkezik Magyarországra a Pfizer gyerekeknek szánt vakcinájából, Orbán Viktor elmondása szerint összesen kétmillió dózist várunk az európai uniós beszerzésből.

De melyik beszerzésből?

  • A kormány május végén jelentette be, hogy nem vesz részt a harmadik közös vakcinavásárlásban, egyrészt mert nincs rá szükség, másrészt mert rugalmatlanok a feltételek.

„Az Európai Unió új vakcinabeszerzésében nem kívánunk részt venni. Azért sem szívesen tesszük ezt, mert itt már semmilyen diverzifikáció nincsen, tehát ez csak és kizárólag Pfizerre vonatkozik, amiből 19 millió adagot kell megrendelni és kifizetni, függetlenül attól, hogy szükség van-e rá vagy sem. És a mostani számokból egyértelműen látszik, hogy nem lesz szükség. (...) Tehát az ország felkészült arra, hogy ha újraoltásra van szükség, akkor is van elegendő vakcina, éppen ezért egy olyan 120 milliárdos kalandban, ahol 19 millió vakcinát kellene lehívni, amiből egyetlen egyre sem lesz szükség, részt venni nem tudunk” - mondta Gulyás Gergely miniszter május 20-án.

Az Európai Bizottság aznap jelentette be, hogy 1,8 milliárd adag vakcinára szerződött a harmadik beszerzésben, amit a Pfizer/BioNTech 2021 és 2023 közt fog leszállítani a tagállamoknak. 900 millió adagot rendeltek a már kifejlesztett oltóanyagból, és további 900 millióra kötöttek opciós megállapodást. A közlemény szerint az előbbi tartalmazza az esetleg felbukkanó, új vírusvariánsokra szabott vakcinákat is.

  • Májusban még szó sem volt gyerekvakcináról, szeptemberben viszont már igen, amikor Gulyás azt mondta, a Bizottság új beszerzési ötlettel állt elő.

„A Pfizer-beszerzésekkel kapcsolatosan még egy kérdés volt a kormány asztalán, ez pedig az, hogy volt egy új beszerzési kezdeményezése az Európai Uniónak, ez pedig a 12 év alattiak számára adható Pfizer-oltás, itt Magyarország a megrendelők közé tartozik (...)”

  • Hasonlóan fogalmazott november 11-én is, amikor megkérdezték, hogyan szerezne be a kormány gyerek-Pfizert, ha kiszállt a következő beszerzésből:

„A következő Pfizer-beszerzés a rendes felnőtt vakcinákra vonatkozik. Ha lesz gyerekeknek, eddig is jelentkeztünk rá. Minden olyanra jelentkeztünk, amiből nincs bőségesen készleten.”

Ehhez képest november végén az Euronews arról írt, hogy a kormány szeptemberben mégis „bekönyörögte magát” abba a szerződésbe, amiben májusban még nem akart részt venni. Az Európai Bizottság szóvivője szintén megerősítette, hogy Magyarország részt vesz a harmadik beszerzésben.

Kérdésünkre nekünk is azt írták a Bizottságtól, hogy a kormány csatlakozott a harmadik beszerzéshez, ami „valóban vonatkozik gyermekeknek való adagokra”. Kíváncsiak voltunk, mekkora részét teszik ki a beszerzésnek a gyerek- és felnőtt- vakcinák, illetve hogyan dől el, melyikből, mennyi jut a különböző országokba.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.