Koronavírus-számok Magyarországon 5/17/2022
Elhunytak 0 Σ 46 343
Kórházban 0 Σ 1 015
Fertőzöttek 0 Σ 1 909 948
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

Az omikront Magyarországon először kimutató magánlaborban a pozitív mintáknak már a negyedében az új mutációt találták meg

2021 december 22., szerda 12:57
1

Akárcsak több nyugat-európai országban, nálunk is korábban elképzelhetetlen sebességgel futhat fel az omikron variáns - nyilatkozta lapunknak Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

Ez a labor találta meg hivatalosan az első omikronos fertőzést hazai mintában, amit aztán a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ellenőrzése is megerősített. Nem is volt olyan régen, december 13-án, egy házaspár tesztjén derült ki, hogy mindkettőjüket az omikron fertőzte meg. Nem jártak külföldön, tehát már ők is itthon kapták el valakitől.

Az azóta eltelt másfél hét alatt pedig még jobban elterjedhetett a mutáció. Nyíri tájékoztatása szerint ők újravizsgálják a náluk mért pozitív mintákat, hogy azt már az omikron okozta-e. 93 mintából 20 volt egészen biztosan omikronos, és volt még pár, ami a határon mozgott, de szinte biztosan az volt. Az egyik omikronos fertőzött influenzás is.

Ez azt jelenti, hogy náluk legalábbis már minden 4. kimutatott új fertőzést az omikron okozza.

Országosan egészen biztosan alulmérik az új mutáció jelenlétét. Tegnap közölték a kormányzati koronavírus-oldalon, hogy eddig 15 omikronos esetet azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjában, és további omikrongyanús mintákat is vizsgálnak. (Ez önmagában kevesebb, mint amit csak a Neumann mutatott ki.)

Ehhez hivatalosan azt írták a kormányzati oldalon, hogy „az omikron vírusvariáns már több európai országban erősen terjed, és ragályosabb az eddigi variánsoknál, ugyanakkor a fertőzés súlyosságának megítéléséről eltérő információk terjednek, mert még nincs kellő számú klinikai tapasztalat”. Végül az oltás fontosságára hívják fel a figyelmet.

Dániában minden egyes tesztet megvizsgálnak abból a szempontból is, hogy az omikron okozta-e. Ott már kimutatták, hogy megelőzte a deltát, ilyen hírek érkeztek az Egyesült Államokból is, és több országban már nagyjából fele-fele lehet a delta és az omikron előfordulása. Alig pár hét alatt változott az arány.

Hogy a magyar kormány hogyan készül fel az omikronra, és milyen kockázatokkal jár ez a terv, arról itt írtunk.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt