Bajnai Gordon elküldte a válaszait a Városháza-ügyben vizsgálódó bizottság elnökének

POLITIKA
2021 december 30., 15:32

Megválaszolta a Városháza-ügyben kapott 29 kérdést Bajnai Gordon volt kormányfő, ezeket a Facebookra is kiposztolta. Bajnainak a vizsgálóbizottság elnökeként tevékenykedő fideszes Kovács Péter küldött 29 kérdést.

Bajnai elöljáróban azt írta Kovácsnak, hogy „a rólam készült, illegális módszerekkel lehallgatott hangfelvétel ügyében büntetőfeljelentést tettem, mert megítélésem szerint a felvételek készítése, illetve manipulált és megvágott nyilvánosságra hozatala” bűncselekmény.

A volt kormányfő szerint a valóság megismerését a Kovács által hivatkozott, „értelemtorzítóan megvágott szövegrészek helyett a teljes hangfelvétel megismerése segíthetné, állítólag ez már a rendőrség rendelkezésére áll, remélhetőleg manipulálatlan változatban”.

Majd jelzi azt is, hogy Kovács 29 kérdésének „egy része még közvetve sem kapcsolódik a Vizsgálóbizottság tárgykörébe, ezekkel úgy tűnik Ön inkább egyfajta politikai propagandát kíván szolgálni”, továbbá „a kérdések egy része tényként kezel olyan állításokat, melyek eleve hamisak és ezáltal manipulatívak”.

Bajnai szerint egy politikailag motivált, előre megszervezett, több elemében az úgynevezett „kompromat” módszert követő lejárató kampány folyik a fővárosi városvezetés ellen, ebbe őt tudatos provokáció révén keverték bele, nyilvánvalóan nem függetlenül a közelgő választásoktól.

link Forrás

A válaszokban Bajnai azt írja, hogy a magát Anonymusnak nevező figura által több részletben nyilvánosságra hozott hangfelvétel 2021. augusztus 30-án készülhetett Budapesten, a Váci úton, „egy politikai provokációt támogató bűncselekmény előkészületének részeként”. A megbeszélésen Gansperger Gyula, Ruszlan Rahimkulov és Zentai Péter vettek részt. Ő azért ment el, mert meghívást kapott egy bemutatkozó találkozóra a legnagyobb magyarországi befektetőcsoport egyik tulajdonosától, melyet elfogadott.

Gansperger Gyulát onnan ismerte, hogy 1998-tól 2001-ig az első Orbán-kormány vagyonkezelésért felelős vezetője volt, „ebbéli minőségében dolgoztam vele, elsősorban az OTP, MOL, MATÁV, Richter tőzsdei kibocsátásainak egyik szervezőjeként. Ezt követően, mint közismert, a Wallis keretei közt dolgoztunk újra együtt 2003-2005 között. A Wallistól való, 2005 végi távozásomat követően nem voltunk aktív kapcsolatban, elvétve futottunk össze, üzleti kapcsolatban pedig nem álltunk és nem is állunk”.

Arra a kérdésre, hogy Gansperger egy másik hangfelvételen azt állítja, hogy „Bajnai a külföldi nagytőkésekkel tart kapcsolatot, akik vissza akarják szerezni befolyásukat Magyarország felett”, és mit gondol erről Bajnai, a volt kormány azt válaszolta: „Gansperger Gyulának nincsenek releváns információi a 2006 utáni tevékenységemről, hiszen kapcsolatunk azóta inaktívvá vált. Ezért ezek az állítások tőle nem tekinthetők hiteles forrásnak. A nemzetközi cég, amelynek az egyik vezetője vagyok az elmúlt években, nem folytat tevékenységet Közép- és Kelet-Európában. Tudomásom szerint egyébként a külföldi nagytőke egyes képviselői jelenleg is egyre erősebb befolyással rendelkeznek Magyarországon. Például egy német hadiipari óriás, a Rheinmetall nemrég szerzett jelentős befolyást a magyar távközlés és informatika meghatározó vállalatában, a 4IG-ben, továbbá az orosz Roszatom építi a Paksi Atomerőművet, és a török Adnan Polat szerzett koncessziót a magyar megújuló energia kapacitás meghatározó részére, a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházását pedig több kínai multinacionális cég fogja végezni (egyes Mészáros érdekeltségek mellett). Én ezen ügyletek létrejöttében (sem) működtem közre”.

Bajnai azt is leírta, hogy a megbeszélés előtt Tordai Csabánál, a Fővárosi Vagyonkezelő Igazgatóságának Elnökénél tájékozódott, de soha nem tárgyalt a Városháza eladásáról. „Az inkriminált, törvénytelenül lehallgatott, provokációs céllal létrejött találkozó egy részében a lehetséges befektetők a véleményemet kérték az általuk szándékolt befektetés megvalósíthatóságáról, kérdéseket tettek fel, ezekre válaszoltam” - írja Bajnai.

Arra a kérdésre, hogy valóban Bajnai áll-e a piramis tetején, ahol mozgatják az olyan ügynököket, mint Szabó Tímea, a volt miniszterelnök azt írta: „Nem gondolom, hogy ennek a kérdésnek köze lenne az önök által vizsgált ügyhöz. Mindazonáltal, véleményem szerint ma egyetlen olyan piramis létezik Magyarországon, ahonnan ügynököket mozgatnak és ennek a piramisnak a tetején a magyar kormány egyes vezetői állnak”. Nagyon sok kérdésre pedig egyszerűen nemmel válaszol.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.