Roman Protaszevics, a levegőből levadászott fehérorosz ellenzéki azelőtt éretlen volt eszmeileg, de már látja, hogy Lukasenkónak nincs alternatívája

külföld
2022 február 02., 20:12

Nagy utat járt be azóta Roman Protaszevics, a Nexta hírcsatorna társalapító-főszerkesztője, hogy 2021. május 23-án leszedték őt a Ryanair eltérített gépéről. Az orosz állampolgárságú barátnőjével, Szofija Szapegával együtt Athénból Vilniusba tartó ellenzéki újságíró-aktivista repülőjét hamis bombafenyegetés miatt kényszerítették leszállásra Minszkben, azzal a céllal, hogy őrizetbe vegyék őket. Az akkori beszámolók arról szóltak, hogy Protaszevics pillanatok alatt rájött, mi történik, és leszállás közben azt ismételgette, halál várhat rá hazájában.

Hogy súlyos büntetés nélkül nem úszhatja meg, nyilvánvaló volt, a belarusz rezsim nem bánik kíméletesen az ellenzékiekkel, teázgató családanyákat is kőkemény ítéletekkel sújthatnak, az ismertebb aktivisták tizennyolc évre számíthatnak. Ehhez képest a Nextát szélsőségesnek, Protaszevicset terroristának minősítették, vagyis az első számú közellenségek egyikének tekintette őt a rendszer.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.