Az Európai Unió Bírósága először fogja élőben közvetíteni egy ítéletét: a magyar és a lengyel kormány ügyében

eu
2022 február 15., 13:22

Még sosem fordult elő, hogy az Európai Unió Bíróságának ítélethirdetését élőben közvetítsék, de a testület holnap reggel online hirdeti ki, hogy összhangban áll-e az EU-s joggal a jogállamisági normákat felrúgó tagállamokat pénzmegvonással sújtó közösségi jogszabály – írja a Népszava.

photo_camera Fotó: JOHANNA GERON/AFP

"Az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló rendelet” 2021. január 1. óta van hatályban, de még sehol sem alkalmazták, mert a döntéshozók a bírósági ítéletre várnak. A lap szerint az az általános vélemény, hogy a Bíróság el fogja utasítani a megsemmisítésére vonatkozó, tavaly márciusi magyar és lengyel keresetet. Campos Sánchez-Bordona főtanácsnok például a novemberi indítványában azt állapította meg, hogy a rendelet jogalapja megfelelő, összeegyeztethető az EU-s szerződésekkel és nem sérti a jogbiztonság elvét.

Ha a bíróság a keresetek ellen dönt, az Európai Bizottság elindíthatja az eljárást azok ellen a tagállamok ellen, ahol a jogállamiság normáinak megsértése miatt sérülnek az EU pénzügyi érdekei. A Bizottság tavaly novemberben nem-hivatalos levélben kért felvilágosítást a lengyel és magyar kormánytól az esetlegesen az antikorrupciós rendelet hatálya alá tartozó ügyekben: például a balatoni ingatlanfejlesztésekről, az állami földárverésekről, az alapítványokba való kiszervezésekről és a Budapest Airport részvényeinek tervezett eladásával kapcsolatban, de szóba hozta a közbeszerzések lebonyolítását, az ügyészség tevékenységét és az igazságszolgáltatás függetlenségét érő aggályokat is.

A Népszava, illetve az EU jogérvényesülési biztosa szerint elutasító ítélet esetén sem várható, hogy az Európai Bizottság az áprilisi parlamenti választás előtt szankciót vessen ki. (Népszava)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.