Róna Péter szerint az Alaptörvény érvényes jogszabály, de nem alkotmány

POLITIKA
2022 február 15., 08:28
comments 5

„Lehet azt mondani, hogy az elnökválasztás úgy, ahogy van, nem felel meg az általunk vallott demokratikus értékeknek, elképzeléseknek, tehát nem jelölnek senkit, de akkor ki kellene vonulni az ellenzéknek a parlamentből, és ez a kampányban nem jó üzenet” - mondta Róna Péter, az ellenzék államfőjelöltje a Népszavának.

A 79 éves jogász-közgazdász korábban az LMP-vel működött együtt, elmondása szerint tavaly nyáron beszélt Márki-Zay Péterrel. Akkor azt mondta neki, hogy az alaptörvény szerinte „érvényes jogszabály, de nem alkotmány, mert nem közmegegyezésre épül”. Parlamenti beszédében is ki fog rá térni, hogy a mostani alaptörvényt a hatalom hozta létre. Szerinte a társadalom bevonásával kell kezdeni az új alkotmány megfogalmazását, majd népszavazáson kell megerősíteni. (Nemrég Márki-Zay is népszavazást ígért.)

Róna jelenleg Oxfordban tanít, március 2-án tér haza Magyarországra.

photo_camera Róna Péter az Ökopolisz Alapítvány társelnökeként vitatkozik Rogán Antallal egy 2014-es konferencián Fotó: Bugány János/MTI/MTVA

Márki-Zay eredetileg Iványi Gábor lelkészt jelölte volna köztársasági elnöknek, mert „ő valóban tudná integrálni a nemzetet, a fideszeseket és nem fideszeseket, a jobb- és baloldaliakat is.” A jelölésről viszont nem ő, hanem a hat pártelnök döntött.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.