Róna Péter szerint az Alaptörvény érvényes jogszabály, de nem alkotmány

február 15., kedd 8:28
5

„Lehet azt mondani, hogy az elnökválasztás úgy, ahogy van, nem felel meg az általunk vallott demokratikus értékeknek, elképzeléseknek, tehát nem jelölnek senkit, de akkor ki kellene vonulni az ellenzéknek a parlamentből, és ez a kampányban nem jó üzenet” - mondta Róna Péter, az ellenzék államfőjelöltje a Népszavának.

A 79 éves jogász-közgazdász korábban az LMP-vel működött együtt, elmondása szerint tavaly nyáron beszélt Márki-Zay Péterrel. Akkor azt mondta neki, hogy az alaptörvény szerinte „érvényes jogszabály, de nem alkotmány, mert nem közmegegyezésre épül”. Parlamenti beszédében is ki fog rá térni, hogy a mostani alaptörvényt a hatalom hozta létre. Szerinte a társadalom bevonásával kell kezdeni az új alkotmány megfogalmazását, majd népszavazáson kell megerősíteni. (Nemrég Márki-Zay is népszavazást ígért.)

Róna jelenleg Oxfordban tanít, március 2-án tér haza Magyarországra.

Róna Péter az Ökopolisz Alapítvány társelnökeként vitatkozik Rogán Antallal egy 2014-es konferencián Fotó: Bugány János/MTI/MTVA

Márki-Zay eredetileg Iványi Gábor lelkészt jelölte volna köztársasági elnöknek, mert „ő valóban tudná integrálni a nemzetet, a fideszeseket és nem fideszeseket, a jobb- és baloldaliakat is.” A jelölésről viszont nem ő, hanem a hat pártelnök döntött.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt