Orbán Viktor: Magyarország részese a közös uniós álláspontnak

eu
2022 február 21., 22:59
comments 14

Orbán Viktor az alábbi üzenetet helyezte el a Facebookon nem sokkal fél 12 után, hétfő éjszaka:

"Ma este telefonon egyeztettem az Európai Tanács elnökével a kelet-ukrajnai helyzetről. Világossá tettem, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak. Az egyeztetések folyamatosak."

Az EU külügyminiszterei hétfőn tíz órán át vitáztak az orosz-ukrán konfliktus kezeléséről. Nem világos, hogy milyen szankciókban állapodtak meg, de minden jel szerint valamilyen büntetésre számíthat az EU részéről Oroszország.

A Bizottság és a Tanács elnöke a nemzetközi jog és Ukrajna szuverenitása megsértésének minősítették, hogy Putyin orosz elnök elismerte az ukrajnai szakadár területeket. Az orosz békefenntartók beküldése minden várakozás szerint csak ront a helyzet megítélésén. Gyors és határozott választ ígértek az EU-s vezetők, de ezek természete egyelőre nem világos. Erre utalhatott Orbán Viktor azzal, hogy "az egyeztetések folyamatosak".

A magyar kormány eddig azt képviselte, hogy az Oroszország elleni szankciók zsákutcát jelentenek, és bár az Orbán-kormány 2014 óta mindegyiket megszavazta az EU-ban, jelezte, hogy nem ért egyet velük.

Fontos jelzés, hogy Orbán "kelet-ukrajnai" helyzetről írt most. Azaz nem azonosult Putyin hétfő este óta érvényes nézetével, miszerint az érintett terület már nem Ukrajna keleti része, hanem két önálló népköztársaság, Donyeck és Luganszk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.