Biden főtanácsadója vérzivatarra, az EU rendkívüli csúcstalálkozóra készül

külföld
2022 február 21., 20:24
comments 9

Még mielőtt Putyin orosz elnök hétfő este aláírta a két szakadár ukrajnai népköztársaság elismerést, az EU és az USA is kilátásba helyezte új szankciók élesítését erre az esetre.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke rögtön Putyin aláírása után meg is erősítette ezt a szándékot. Szerinte a szakadárok elismerése sérti a nemzetközi jogot és Ukrajna területi integritását. "Az EU és a szövetségesei egységesen, határozottan és Ukrajnával teljes szolidaritásban válaszolnak majd" - fogalmazott.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök rögtön Putyin beszéde után kezdeményezte a rendkívüli EU-csúcs összehívását, ahol gyors döntést vár a szankciókról.

Josep Borell, az EU külügyi főmegbízottja hétfőn napközben szintén azt ígérte, hogy az EU Tanácsa napirendre veszi az Oroszország elleni szankciókat, amennyiben Putyin elismeri a szakadár népköztársaságokat. Putyin csak ezután közölte a francia elnökkel és a német kancellárral, hogy arra készül, hogy elismerje a két egykori ukrajnai megyéből lett miniállam függetlenségét. A két európai vezető ezt "csalódottan fogadta" a Kreml beszámolója szerint.

Ukrán belügyi alakulatok gyakorlatozás közben.
photo_camera Ukrán belügyi alakulatok gyakorlatozás közben. Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

A két terület elismerése esetére "gyors és határozott" választ ígért az USA részéről Antony Blinken külügyminiszter is, még a múlt héten. Ezt még akkor mondta, amikor az orosz parlament napirendre vette az elismerés ügyét. Hogy az amerikai válasz milyen természetű lehet, azt nem részletezte.

Biden nemzetbiztonsági főtanácsadója véres és brutális háborúra számít

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója egy hétfői tévényilatkozatában pedig arról beszélt, hogy brutális, véres háborútól tart: "Úgy látjuk, hogy az orosz tervek különösen erőszakosak. Nagyon sok ukrán és orosz életet követelnek majd, katonákét és civilekét egyaránt. A titkosszolgálati információink szerint ez nem csupán egy hagyományos háború lesz, két hadsereg között, hanem ez Oroszország háborúja lesz az ukrán nép ellen, hogy elnyomja, eltapossa és súlyos károkat okozzon neki."

A baltiak sosem fogadják el Putyin hétfői döntését

Alar Karis, Észtország elnöke hétfő este kijelentette: "Észtország sohasem fogadja el Oroszország törvénytelen döntését Donyeck és Luganszk elismeréséről. Ezek a területek nemzetközileg elismert részei Ukrajnának, ahogy a Krím is. Világos, hogy Moszkva nem veszi komolyan a diplomáciát, csupán csak indokot keres, hogy háborúzhasson."

Arturs Krisjanis Karins lett miniszterelnök szerint a két terület elismerése "egy újabb támadás Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi integritása ellen, ami 2014-ben a határok törvénytelen megváltoztatásával kezdődött". A kormányfő a lehető legsúlyosabb gazdasági szankciók kivetését követeli Oroszország ellen.

Szerbia és Románia vezetői is elkeseredettek

Az orosz kormánnyal általában baráti hangot megütő Alekszander Vucsics szerb elnök szerint a két terület elismerése "megváltoztatja a világrendet".

A román miniszterelnök, Nicolae Ciuca arra mutatott rá, hogy "egy ENSZ-tagállam államiságának megkérdőjelezése egy olyan revizionista megközelítés, amely Európa és a világ békéjét és stabilitását veszélyezteti".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.