Putyin: „Ha folytatódik a vérontás, az mostantól a kijevi rezsim felelőssége lesz”

február 21., hétfő 19:56
92

A nemzetbiztonsági tanács ülése után nem sokkal közel egyórás televíziós beszédet tartott Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök a várakozásoknak megfelelően elismerte a donyecki és a luganszki szakadár köztársaságok függetlenségét.

Az orosz parlament a tervek szerint kedden tárgyalja és támogatja meg az ügyet, melynek eredményeként megállapodások köttetnek Oroszország és a szakadárok között a kölcsönös segítségnyújtásról. Mindez nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy az orosz csapatok bevonulnak a „népköztársaságok” által ellenőrzött területekre.

Miután azonban a nemzetbiztonsági tanács ülésén elhangzott, hogy a köztársaságok területének egybe kellene esnie az egykori Donyeck és Luganszk megyék határaival – ez most nincs így, a megyék egy része Ukrajnánál maradt –, területszerző hadműveletek is elképzelhetőek.

Vlagyimir Putyin beszédet intéz Fotó: ALEXEY NIKOLSKY/AFP

Fontosabb idézetek Vlagyimir Putyin beszédéből:

„A mai Ukrajnát teljes egészében Oroszország hozta létre. A folyamat az 1917-es forradalom után kezdődött. Ennek keretei között eredeti orosz területek kerültek Ukrajnához. Később Sztálin a háború után Ukrajnának adott lengyel és román területeket is. Aztán 1954-ben Hruscsov valamiért elvette Oroszországtól a Krímet.”

„A mai Ukrajnát bátran nevezhetjük Vlagyimir Iljics Lenin Ukrajnájának, ő alkotta meg, ő építette fel. Készen állunk, hogy megmutassuk Ukrajnának, hogy milyen az igazi dekommunizáció.”

„Az államépítés lenini elveit nem tekinthetjük pusztán hibáknak. A múlt történéseit nem változtathatjuk meg, de muszáj róluk egyenesen beszélnünk.”

„A Szovjetunió széthullása után Kijev nem is egyszer kért segítséget Moszkvától. Az ukrán költségvetés 1991-től 2013-ig 250 milliárd dollárt kapott tőlünk.”

„Az ukrán államiságnak nem voltak hagyományai, ezért Ukrajna idegen modelleket próbált másolni. A politikai berendezkedést egész idő alatt a különböző klánok befolyása formálta. Az ukrán pluralizmusnak soha nem volt célja az ukránság boldogulásának elősegítése, minden azt szolgálta, hogy az ellopott milliárdokat offshore-cégekbe rejtsék az oligarchák.”

„A Majdan nem vitte közelebb Ukrajnát a demokráciához és a fejlődéshez. Az új hatalom a polgárháború mélységeibe taszította az országot. Ukrajna szétesett, és súlyos gazdasági válságot él át. 2014 óta a vízszolgáltatás ára a háromszorosára, az elektromos energiáé a többszörösére, a háztartási gázé több tucatszorosára nőtt. Az embereknek nincs pénzük, hogy fizessék a számláikat. A korrupció ugyanúgy virágzik, mint azelőtt. Az ország gyarmati szintre süllyedt, és bábkormány irányítja.”

„Folytatódik az oroszellenesség, az orosztalanítás politikája.”

„Kijev a terrorra és a diverzióra játszik. Vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy akcióikat támogatják a nyugati titkosszolgálatok. Az Egyesült Államok és a NATO hozzákezdtek az ukrán területek szemérmetlen kisajátításához.”

„Kijevnek sokkal könnyebb lesz nukleáris fegyvereket előállítania, mint másoknak, és ez alapjaiban változtatna meg mindent, nem tehetjük meg, hogy nem reagálunk.”

„Ukrajna NATO-csatlakozása egyértelmű veszélyt jelent Oroszország biztonságára. A NATO bővítésének öt hulláma volt, annak ellenére, hogy korábban megígérték, hogy a szövetség nem fog kelet felé terjeszkedni. Egyszerűen becsaptak bennünket. Információink szerint Ukrajna csatlakozása eldöntött ügy, csak az a kérdés, hogy mikor történik meg. Oroszország a NATO dokumentumaiban ellenségként van definiálva, Ukrajna felvonulási terület lenne egy támadáshoz.”

„Ha Ukrajna csatlakozna a katonai szövetséghez, a Tomahawk rakéták 35, a szárnyas rakéták 7-8, a hiperszonikus rakéták 4 perc alatt érnék el Moszkvát. Ott lenne a kés a torkunkon.”

„A Donbasszban egy nap sem telik el a békés lakosság elleni támadások nélkül.”

„Azt kérem az Orosz Föderáció parlamentjétől, hogy mielőbb ismerje el a donyecki és a luganszki népköztársaságok függetlenségét.”

„Ha a vérontás folytatódik, az mostantól a kijevi rezsim felelőssége lesz.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt