Tanári engedetlenség: nyolc iskola több mint száz pedagógusa tagadta meg a munkát hétfő reggel

oktatás
2022 február 21., 11:00
comments 5

Tovább gördül a polgári engedetlenség az iskolákban: hétfő reggel nyolc intézmény pedagógusai tagadták meg a munkát, hogy tiltakozzanak a kormány február 11-i rendelete ellen. A rendelet előírja, hogy a tanároknak sztrájk alatt is meg kell tartaniuk az óráik jelentős részét, és minden osztályban külön gyermekfelügyeletet kell biztosítani. A pedagógusok úgy értékelik, elvették tőlük a valódi, látható sztrájk lehetőségét, miközben a szakszervezetek hónapok óta tárgyalnak a minisztériummal a sztrájkkövetelésekről, eredménytelenül.

„Egy közös jövőért küzdünk, azért, hogy a kellő színvonalon tudjunk tanítani. Jelen pillanatban túlterheltek a tanárok, a gyerekek 7-8 órában tanulnak. Túlterheltek a gyerekek és a pedagógusok egyaránt, a bérezésünk azonban a nullával egyenlő” - nyilatkozta Sulyok Tamás, a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola tanára az Ugytudjuk.hu-nak. Az intézményben 22 tanár tagadta meg a munkát hétfőn.

A szigetmonostori Zöldsziget Körzeti Általános Iskolában kilenc tanár élt ma a polgári engedetlenség eszközével:

A szigetmonostori Zöldsziget Körzeti Általános Iskola engedetlen tanárai.
photo_camera A szigetmonostori Zöldsziget Körzeti Általános Iskola engedetlen tanárai.

A Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban harmincegy tanár tagadta meg ma a munkát. Közleményükben hangsúlyozzák, akciójuk nem irányul kollégáik vagy az iskola vezetősége ellen, sem az iskolát felügyelő és irányító tankerület ellen. „És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk.”

link Forrás

A budapesti Leövey Klára Gimnáziumban 34 pedagógus tagadta meg a munkát, közleményüket az őket támogató kollégákkal együtt olvasták fel:

link Forrás

A BGSZC II. Rákóczi Ferenc Technikumban tizenhat pedagógus áll ma bele a polgári engedetlenségi akcióba 8:30 és 14:20 között. „Olyan munkakörülményeket szeretnénk, amelyek biztosítják az iskolában mind a diákok, mind a gyerekekért dolgozó tanárok és egyéb dolgozók számára a szabad légkört és az elviselhető munkaterhelést” - írják közleményükben. „Olyan munkabért szeretnénk, ami nem okoz egzisztenciális kilátástalanságot. Ezek teljesülése szükséges ahhoz, hogy minden erőnkkel a diákokért dolgozhassunk.”

A BGSZC II. Rákóczi Ferenc Technikum tiltakozó pedagógusai.
photo_camera A BGSZC II. Rákóczi Ferenc Technikum tiltakozó pedagógusai. Fotó: BGSZC II. Rákóczi Ferenc Technikum

A XVI. Kerületi Corvin Mátyás Gimnáziumban 16 pedagógus tiltakozik ma:

A budapesti Kempelen Farkas Gimnáziumban 35 dolgozó, a tantestület 80 százaléka vesz ma részt polgári engedetlenségben. Azt írják, így vállalnak szolidaritást az ezt a lépést megtevő kollégáikkal, és kiállnak amellett, hogy a sztrájk alapjog.

photo_camera A budapesti Kempelen Farkas Gimnázium tiltakozói.

A Fekete István Általános Iskolában négyen tiltakoznak ma munkaidejük felében, 8 és 12 között.

„Úgy véltük, ezzel is nyomást kell gyakorolnunk, hogy a sztrájktárgyalások tovább folytatódjanak. Meg kell erősítenünk a sztrájkköveteléseket. Ki kell állnunk a polgári engedetlenségben résztvevő kollégáinkért.”

A polgári engedetlenségi hullám múlt hétfőn indult, amikor a Kőbányai Szent László Gimnázium tizenkét tanára tagadta meg a munkát. Másnap a Kölcsey Ferenc Gimnázium követte a példájukat, szerdán pedig az Illyés Gyula Gimnázium 68 fős tantestületének 48 tagja állt bele az akcióba, míg egy másik budapesti iskolában egyfős ellenállást hirdetett egy tanár. Azóta pedig egyre több intézmény csatlakozik: pénteken már öt iskola több mint száz tanára tiltakozott így.

Szombati cikkünkben Tóth Viktor, az első, múlt hétfői engedetlenségi akció megszervezője azt mondta, nagyon sokan keresik őket más iskolákból, hogy segítséget kérjenek a saját akciójuk szervezéséhez, vagy csak bejelentsék, ők melyik nap állnak bele. Szerinte hetekig ki fog tartani az akciósorozat, ráadásul nem is tudnak előre minden résztvevő intézményről, csak azokról, akik hozzájuk is bejelentkeznek.

„Most már azt merem állítani, reális, hogy kitartson a márciusi sztrájkig.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.