Kedden már 16 iskola legalább 350 tanára csatlakozott a polgári engedetlenségi akcióhoz

oktatás
2022 február 22., 10:56
comments 8

Egyre több résztvevővel folytatódik a pedagógusok polgári engedetlensági akciója, miután a kormány rendeletben korlátozta a sztrájkhoz való jogukat. Egyre több vidéki városban csatlakoznak tanárok, sőt egyre többen általános iskolákból is. Ők ma 8 és 12 óra között nem végeztek oktatási, nevelési tevékenységet.

Budapest

A Móricz Zsigmond Gimnázium 21 tanára csatlakozott az akcióhoz.

photo_camera 21 fő vett részt a Móriczos tanárok közül ma.

Az I. kerületben a Kosztolányi Dezső Gimnázium 20 tanára állt ki nyíltan a sztrájkhoz való jogukért, és mottóként József Attilától idézték a Két hexameter című verset: „Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis! / Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.”

photo_camera A Kosztolányi Dezső Gimnázium résztvevő tanárai.

A XIII. kerületi Ady Endre Gimnáziumban 31 tanár tiltakozik ma a tanárok sztrájkolását megakadályozó kormányrendelet ellen. Mint írták, a tanítványaik érdekeit szem előtt tartva cselekszenek.

photo_camera Az Ady sztrájkjogért engedetlenkedő pedagógusai.

A IX. kerületben a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskolában a tantestület több mint fele jelezte tegnap, hogy nem veszi fel a munkát. A legfrissebb fotón 21 fő áll, de pontos számot még nem tudtak mondani, mivel a tanárok folyamatosan írják alá a részvételi ívet. Emellett számos szülő a tanárok mellé állt, és nem vitte ma iskolába a gyerekét. „Mi, a Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola tanulóinak szülei, ezúton fejezzük ki szolidaritásunkat és támogatásunkat és minden magyarországi pedagógus iránt, akik kiállnak magukért és a gyerekeink jövőjéért, külön kiemelve a mi iskolánk pedagógusait, akik nem félnek tenni!” - áll a szülők nyilatkozatában.

A XV. kerületi Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium 23 tanára csatlakozott az akcióhoz: „Megmozdulásunkkal kiállunk az oktatás jövőjéért, a felnövekvő generációkért és a pedagóguspálya széles körű társadalmi megbecsültségéért.”

A XI. kerületi Bethlen Gábor Általános Iskola És Gimnázium tantestületéből 30 pedagógus vesz részt a keddi megmozdulásban.

A Veres Pálné Gimnáziumból 28 tanár vett részt a kezdeményezésben.

photo_camera A Veres Pálné engedetlenjei.

Vidék

Kecskeméten a Bányai Júlia Gimnáziumban 23 tanár élt ma a polgári engedetlenség eszközével. „Olyan változásokért küzdünk, amelyek fókuszában a ránk bízott gyerekek vannak. Olyan munkakörülményeket szeretnénk, amelyek biztosítják az iskolában gyerekekért dolgozó minden felnőtt számára a szabad légkört és az elviselhető munkaterhelést. Olyan munkabért szeretnénk, ami nem okoz egzisztenciális kilátástalanságot. Érdekvédelmi és szakmai szervezeteinkkel érdemben tárgyaljon a kormány” - írták.

Szintén Kecskeméten, a Bolyai János Gimnáziumban 23 tanár vett részt az akcióban.

Miskolcon a Hermann Ottó Gimnáziumban 35 fő döntött ma a polgári engedetlenség mellett. Ez több a főfoglalkozású, keresőképes tanári létszám felénél.

photo_camera A Herman Ottó Gimnázium előtt az engedetlenkedő tanárok és támogatóik.

A tatabányai Pólya György Általános Iskola 35 pedagógusa vett ma fel kockás inget és állt ki közösen a sztrájkjogért (bár a videón még csak 33 volt a szám, később még csatlakoztak hozzájuk).

Vecsésen részt vett a megmozdulásban a Andrássy Gyula Általános Iskola 24 tanára. Ők Szent-Györgyi Alberttől idéztek: „Olyan lesz a jövő, mint a ma iskolája.”

photo_camera Andrássy Gyula Általános Iskola, Vecsés

A Madách Imre Gimnáziumban, Vácon 28 tanár döntött a polgári engedetlenség mellett.

A pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban két tanár biztosan nem vette fel ma a munkát. A sztrájkjoggal kapcsolatban az iskola volt és jelenlegi tanulói is kifejezték támogatásukat.

Martonvásáron a Beethoven Általános Iskolában az 52 fős tantestületből 10 pedagógus vett részt a figyelemfelkeltő akcióban.

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Vendéglátó Technikum, Szakképző Iskola És Kollégium egy oktatója, Sinkovics Ferenc csatlakozott a polgári engedetlenségi megmozduláshoz.

photo_camera Sinkovics Ferenc, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Vendéglátó Technikum, Szakképző Iskola És Kollégium oktatója

A polgári engedetlenségi hullám múlt hétfőn indult, amikor a Kőbányai Szent László Gimnázium tizenkét tanára tagadta meg a munkát. Másnap a Kölcsey Ferenc Gimnázium követte a példájukat, szerdán pedig az Illyés Gyula Gimnázium 68 fős tantestületének 48 tagja állt bele az akcióba, míg egy másik budapesti iskolában egyfős ellenállást hirdetett egy tanár. Pénteken már öt iskola több mint száz tanára tiltakozott így, hétfőn pedig már nyolc iskola több mint száz pedagógusa csatlakozott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt