Putyin: „A határok egybeesnek Donyeck és Luganszk megyék akkori határaival, amikor azok Ukrajnához tartoztak”

külföld
2022 február 22., 17:31
comments 28

Az orosz elnök azután nyilatkozott a sajtónak, hogy az orosz parlament felsőházától megkapta a felhatalmazást az orosz csapatok külföldi bevetéséhez.

Főbb állításai:

„Aláírtuk a szükséges megállapodásokat a donyecki és a luganszki népköztársasággal, ezekben a katonai segítségnyújtásról szóló pontok is szerepelnek. Ha szükség lesz rá, teljesíteni fogjuk kötelezettségeinket.”

  • „A minszki megállapodások nem léteznek többé.”
  • „Elismertük a népköztársaságok alkotmányát is, amelyekben a határok egybeesnek az egykori Donyeck és Luganszk megyék akkori határaival, amikor azok Ukrajna részét képezték.”
  • „Hallottunk Ukrajna nukleáris ambícióiról. Mindenük megvan ilyen fegyverek előállításához az urándúsító kapacitások kivételével, ezt a problémát azonban könnyedén orvosolhatják.”
  • „Nem állítom, hogy az orosz csapatok azonnal bevonulnak a Donbasszba.”
  • „Az esetleges katonai cselekmények forgatókönyvét jelenleg felvázolni lehetetlen. Ez a konkrét helyzettől függ, ami a helyszíneken alakul majd ki.”
photo_camera Fotó: SERGEY GUNEEV/Sputnik via AFP

Ehhez tartozik, hogy kedden egész nap egymásnak ellentmondó nyilatkozatok jelentek meg arról, hogy a donyecki és a luganszki „népköztársaságok” határainak elismerése a szakadárok által jelenleg kontrollált területekre vonatkozik-e, vagy az egykori Doneck és Luhanszk megyék egészére. A dilemmának hatalmas a jelentősége, hiszen a volt megyék területének mintegy kétharmada jelenleg is szerves része Ukrajnának, így amennyiben ezekre is kiterjed a „népköztársaságok” „függetlensége” – márpedig Putyin nyilatkozata alapján igen a válasz –, az gyakorlatilag azonnali területszerző háborúhoz vezethet.

Kedden kora délután Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvidője még azt mondta: ezt a kérdést később fogják tisztázni.

A luhanszki és a donyecki területek, és a szakadárok által ellenőrzött területek
photo_camera A luhanszki és a donyecki területek, és a szakadárok által ellenőrzött területek

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.