Putyin egész Kelet-Ukrajnát az ellenőrzése alá vonhatja

külföld
2022 február 24., 18:01

Vlagyimir Putyin meg akarja semmisíteni a független ukrán politikai döntéshozatalt, ezért fog küzdeni a következő napokban, mondta Feledy Botond külpolitikai szakértő a 444-nek adott videóinterjújában.

link Forrás

Az oroszok csütörtök hajnalban indítottak támadást Ukrajna ellen, és messze nem csak az oroszbarát, Putyin által függetlennek elismert „népköztársaságok” területére nyomultak be. Délutánra elfoglaltak egy repülőteret Kijev közelében, és az orosz-ukrán határ teljes szélességében jelen vannak katonáikkal.

Feledy szerint nem kérdés, hogy Kijev orosz kézre kerül, sőt, katonailag arra is van esély, hogy a Kijev-Odessza tengelytől keletre eső területeket teljesen az ellenőrzésük alá vonják. A stratégiai cél az lehet, hogy az ukránoknak ne legyen kikötői elérésük.

photo_camera Grafika: AFP/444

Kérdés, milyen forgatókönyvek jöhetnek szóba ezután.

Feledy szerint a legnagyobb kérdés, hogy elmozdítják-e a helyéről Zelenszkij ukrán elnököt, és ha igen, milyen módon. Ha eltávolítják a hatalomból, akkor egységes, oroszbarát bábkormányt állíthatnak a helyére, amely Moszkva érdekeinek megfelelően járna el.

De elképzelhető, hogy egyszerűbb lenne Zelenszkijt „átpakolni” Nyugat-Ukrajnába, így oda lehetne koncentrálni a menekülteket is, Kijevben pedig felállhatna az új kormány. Feledy szerint ez egyáltalán nem megoldhatatlan, eddig is bőven voltak oroszbarát képviselők az ukrán parlamentben, akik a Putyin számára ideális módon működtetnék az országot.

Arra viszont kisebb esélyt lát, hogy Putyin tartós megszállás alatt tartaná az országot, ennél kevesebb költséggel is elérheti a célját.

Más kérdés persze, hogy sokan már abban is kételkedtek Nyugaton, megérné-e Putyinnak inváziót indítania Ukrajna ellen. Feledy erre azt mondta, racionális alapon lehet, hogy nem érte meg, de Putyin személyében egy 22 éve hatalmon lévő politikusról beszélünk, aki évtizedek óta a Szovjetunió szétesését, az egykori orosz dicsőség elmúltát siratja. (Putyin már tavaly hosszan írt arról, miért nem tartja Ukrajnát országnak, és hétfő esti beszédében is alaposan kitért erre, amikor elismerte a szakadár területek függetlenségét.)

photo_camera Fotó: KONSTANTIN MIHALCHEVSKIY/Sputnik via AFP

Néhány további érdekes gondolat, ami felmerült a beszélgetésben:

  • Feledy szerint a jövőben gyakran fogunk találkozni az amerikaiak új technikájával, ami abban állt, hogy heteken keresztül azonnal nyilvánosságra hozták az orosz tervekkel kapcsolatos titkosszolgálati információkat.
  • Ukrajna évekig, évtizedekig fogja nyögni, hogy tömegek menekülnek most el az országból.
  • 2022-ben már nem lehet olyan elhúzódó gerillaharcokra számítani, mint akár a 40-es években, a többség inkább máshol próbál boldogulást keresni ahelyett, hogy fegyvert fogna.

Az egyórás beszélgetést itt lehet visszanézni.

A háború eseményei pedig itt követhetők folyamatosan.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.