Putyin bevetette 150 ezres serege felét, de egyelőre nincs áttörés

háború
2022 február 26., 18:36

A Politico elemzése szerint az Ukrajna körül felsorakoztatott orosz csapatok fele már csatlakozott a harci műveletekhez, és a nyomás nőni fog, mert Moszkva felszólította „minden egységet”, hogy a következő napokban vonuljon be Ukrajnába.

A lap értékelése szerint három nappal az invázió kezdete után logisztikai és koordinációs problémákkal küzdenek az oroszok, és sürgeti őket az idő is, mert a NATO-országok gyorsuló tempóban szállítják a fegyvereket az ukránoknak.

A heves ellenállás és az ukrán gerillataktika szertefoszlatta Moszkva reményeit arra, hogy gyorsan és kevés áldozattal elfoglalja a fontosabb pozíciókat.

Egyelőre egyetlen nagyobb város sem tudtak teljesen megszállni. Javelin páncéltörő rakétákkal felfegyverzett ukrán csapatoknak sikerült lelassítaniuk a Harkivot célzó orosz műveletet.

Viszont orosz csapatok már behatoltak Kijevbe, ahol jelenleg is harcok zajlanak. És ugyan elfoglalni nem sikerült még a fővárost, de a fő csapás itt még hátra van. A hírek szerint északról, nyugatról és délről páncélos alakulatok közelítenek Kijev és a kormányzati negyed felé.

photo_camera Grafika: AFP/444

Egy amerikai tisztviselő azt mondta a Politicónak, hogy az orosz hadi vezetés frusztráltnak tűnik, mert a műveletek nem haladnak a várt tempóban. Az ilyen értesüléseket fontos távolságtartással kezelni, ahogy azokat az ukrán - már-már győzelmi - jelentéseket is, amik arról szólnak, hogy már több mint 3000 orosz katonát öltek meg az ukránok. Ezzel együtt tényleg vannak arra utaló jelek, hogy az orosz invázió lassabban halad a tervezettnél. Az elemzés szerint szerepe lehet ebben az ukrán elnök Volodimir Zelenszkijnek is, aki nem hagyta el az országot, sőt videóival és nyilatkozataival folyamatosan buzdítja az alakulatokat, hogy harcoljanak tovább.

Az elmúlt 24 órában sok harckocsi és páncélozott jármű érkezett Oroszországból, de az ukránok szerint közülük többet is kilőttek. A védelmi minisztérium jelentése azt állítja, hogy az ukrán csapatok 14 repülőgépet, 8 helikoptert, 102 harckocsit és 536 páncélozott járművet semmisítettek meg. Moszkva ezzel szemben azt közölte, hogy 821 ukrán katonai objektumot már semlegesített - 14 katonai repülőteret, 19 hadállást, 24 Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert és 48 radarállomást pedig „felszámolt”.

Ukrán katonák készítenek elő egy svéd-brit irányítható rakétát egy támadás előtt a Luhanszkban
photo_camera Ukrán katonák készítenek elő egy svéd-brit irányítható rakétát egy támadás előtt a Luhanszkban Fotó: ANATOLII STEPANOV/AFP

Németország engedélyt adott Hollandiának 400 német gyártású rakétavető leszállítására, és ha továbbra is zöld lámpát adnak a német fegyverek bevetésére, az komoly támogatást jelenthet az ukránoknak, akiket egyre több NATO-szövetséges támogat már fegyverrel és lőszerrel. Már 27 ország tett ígéretet arra, hogy további fegyvereket küld.

Lengyelország már meg is kezdte a lőszerek szárazföldi szállítását, Észtország és Lettország pedig Javelin páncéltörő fegyverekkel segíti Ukrajnát. Csehország közel 9 millió dollár értékben küldött fegyvereket és lőszert Kijevbe; Szlovákia is lőszerrel segíti a védekezést. Hollandia 200 Stinger légvédelmi rendszerrel támogatja Ukrajnát, Belgium pedig 2000 géppuskát küld.

Az Egyesült Államok 350 millió dollárt tett elérhetővé Ukrajna védelmének megerősítésére. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.