Szumit bekerítették az oroszok, az ukránok Klicsko szerint szinte teljesen visszaszerezték Irpinyt

  • Az ukrán belügy úgy tudja, Putyin május 7-ig meg akarja nyerni a háborút.
  • Az orosz elnök szóvivője nem zárta ki, hogy bevetik az atomot, ha súlyos fenyegetés éri Oroszországot.
  • Az amerikaiak szerint felelősségteljes nukleáris hatalom így nem viselkedik.
  • Mariupol közben szinte teljesen megsemmisült, de körülbelül 100 ezer ember még a város foglya.
  • Egy FSZB-s szivárogtató szerint a megszállt Herszonban likvidálják az Ukrajna melletti tüntetések szervezőit.
  • Az oroszok elrendelték, hogy az ellenséges államoknak ezentúl rubelben kell fizetniük a gázért.
  • Az ukrajnai háború negyedik hete. Az első, a második, és a harmadik hétről szóló közvetítéseinket itt találhatják.
503 poszt
Időrend
2022 március 23., 22:01

Másodszor is leállítja moszkvai gyárát a Renault

Miután szerdán Zelenszkij ukrán elnök kifejezetten felszólította erre a francia autógyárat, amikor a francia parlamentben szólalt fel, videóról. A gyárat a háború kitörésekor egyszer már leállították, de a hét elején újraindították. Duster, Kaptur, Arkana és Nissan Terrano modelleket készítettek ebben a gyárban. Az ezúttal hosszútávra tervezett zárás komoly érvágás a cégnek, módosítaniuk kellett az idei üzleti tervüket is.

Arról még nem döntött a cég vezetése, hogy mit kezdjenek a Ladával. A Ladákat gyártó AvtoVAZ-ban 67 százalékos a Renault tulajdona, a cégnek 45 ezer alkalmazottja, több gyára van, és az orosz piac legnagyobb szereplője.

2022 március 23., 21:40

Kijevben járt a litván védelmi miniszter

Arvydas Anušauskas, Litvánia védelmi minisztere szerdán Kijevben járt, és az ukrán főváros több pontján is fotózkodott ukrán kollégájával, miközben az oroszok lőtték a települést. Ő az első védelmi miniszter, aki Kijevben járt a háború kitörése óta. Március 15-én a lengyel, a cseh és a szlovén miniszterelnökök látogatták meg az ostromlott várost.

2022 március 23., 21:22

Elkobozták a Novaja Gazeta összes számát

A moszkvai független lap főszerkesztője Nobel-békedíjat kapott tavaly, de a heti két alkalommal nyomtatásban megjelenő újság nagyon nehéz helyzetbe került a háború kitörése óta az oroszországi cenzúra miatt. A lap legfrissebb, szerdai számát a hatóságok bevonták, az előfizetőknek a posta egyetlen darabot sem szállíthatott ki. A lapot "szélsőséges" tartalomnak minősítették a cenzorok.

2022 március 23., 20:50

Lemondott minden állami tisztségéről és külföldre menekült Anatolij Csubajsz

Törökországi emigrációba vonult a feleségével Anatolij Csubajsz, az orosz gazdaságpolitika elmúlt 30 évének egyik meghatározó figurája. Csubajsz mostanáig Putyin orosz elnök klímaügyi különleges megbízottja volt, aki különböző világszervezetekben képviselte Oroszországot, de informális szerepe ezen a tisztségen is jóval túlmutatott.

Csubajsz a Szovjetunió végnapjain a piaci átalakítások egyik vezetője volt, Jelcin elnöksége alatt pedig pénzügyminiszterként szolgált. A hatalomváltáskor Putyin mellé állt, és évekig az orosz állami áramtermelő óriásvállatot vezette, majd a nanotechnológiai fejlesztéseket koordinálta. Korábban több nyugati pénzügyi nagyvállalat is alkalmazta tanácsadóként.

Csubajsz az ukrajnai háború elleni tiltakozásul mondott le oroszországi tisztségeiről.