Több száz gazda tüntetett Görögországban a magas üzemanyag- és műtrágyaárak miatt

március 18., péntek 18:06

Több száz gazda tüntetett pénteken Athénban a magas üzemanyag- és műtrágyaárak miatt adócsökkentéseket és támogatásokat követelve a kormánytól.

A gazdák közül többen traktorokkal érkeztek a tüntetésre. A gazdák az állítják, hogy olyan magasak a költségeik, hogy kénytelenek lesznek csökkenteni a termelést és a fogyasztókkal megfizettetni a magas költségeket.

Fotó: NICK PALEOLOGOS/SOOC via AFP

A kormány szeptember óta mintegy 3,7 milliárd eurót költött arra, hogy enyhítse a gazdálkodók, a háztartások és a vállalkozások energia- és üzemanyagköltségeit. Ezen kívül 46 százalékról 13 százalékra csökkentette a műtrágya forgalmi adóját, csütörtökön pedig bejelentették, hogy tovább csökkentik 6 százalékra, és adókedvezményt biztosítanak a mezőgazdasági gép üzemanyagára is.

A görög gazdálkodók viszont ez is kevés az egyre növekvő árak mellett, amit az orosz-ukrán háború nyom felfelé.

Magyarországon sem jobb a helyzet a mezőgazdaságban. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkárhelyettese, Máhr András azt mondta az ATV-nek, a MOL logisztikai problémákra hivatkozva nem tudja leszállítani a megrendelt gázolajmennyiséget, és „ennek az a konzekvenciája, hogy leállnak a tavaszi munkálatok.” Arról pedig, hogyan fogja befolyásolni az orosz invázió az élelmiszerellátást Sarkadi Zsolt írt egy részletes cikket. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt