Kaáli szerint alaptalan a vád, hogy visszaélések történtek volna a meddőségi klinikáknál

Egészségügy
2022 március 24., 09:25
comments 4

Kaáli Nagy Géza a Kaáli Intézet vezetője szerint alaptalan a vád, hogy gazdasági-finanszírozási visszaélések tették volna szükségessé a meddőségi klinikák államosítását. A kormány ugyanis többek között erre is hivatkozott, amikor 2019 és 2021 között állami fenntartás alá vonta az összes magyarországi meddőségi klinikát, amiket júliustól a Humánreprodukciós Igazgatóság felügyel.

Kaáli azt írja, hogy mielőtt a Magyar Állam 2019 decemberében tulajdonjogot szerzett Kaáli Intézetben és a tulajdonában lévő Pannon Reprodukciós Intézetben, közel egy évig tartó teljes körű átvilágításnak vetették alá a cégeket.

„A vizsgálat az intézmény rendszer szakmai és gazdasági működését a legnagyobb rendben találta. Ennek megfelelően teljesen megalapozatlannak tartok minden olyan kijelentést - származzon az bármely politikai oldaltól vagy a médiától - amely ezzel ellentétes vagy más megfoghatatlan célzásokat tartalmaz esetleges visszaélésekre” - írja.

Szerinte azt is érdemes megjegyezni, hogy a lombikbébi kezelések valós belekerülési költségét a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, illetve annak jogelődje, az OEP határozta meg, és tartotta karban folyamatosan. Magyarul: fillérre kiszámolták, mennyi egy kezelés önköltségi ára. Ebből a meghatározott összegből kellett - szektor semlegesen - mind az állami, mind a finanszírozott magánintézeteknek gazdálkodniuk.

Kaáli arra is kitért, hogy korábban lehetett tudni, hogy évente hány lombikbébi kezelést finanszíroz az állam és azt is, hogy ezek eredményeként hány gyermek születik. Sajnálja, hogy ezt manapság titokban tartják.

A kormány 2019-ben államosított 6 meddőségi klinikát, majd 2021 nyarán döntött úgy, hogy államosítja a maradék három magánkézben lévő meddőségi klinikát 2022. július 1-ig. Ezt arra hivatkozva tették meg, hogy ne lehessenek visszaélések a rendszerben, de a szakértők szerint ennek egyáltalán nincs szakmai alapja. Úgy látják, hogy a törvénnyel csak azt éri el a kormány, hogy külföldre űzi nemcsak a családra vágyó fiatalokat, de a szakembereket is. A lombikprogramon átesett nők pedig arról számoltak be, hogy sokuknak az állami kórházakban nem sikerült teherbe esniük, és úgy érezték, az ellátás színvonala sem volt megfelelő, az orvosoknak nem volt elég idejük velük foglalkozni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.