Orbán nem az EU-ban bízik, „hanem saját magunkban, pénz akkor van, ha dolgozunk ”

POLITIKA
2022 április 01., 06:43
comments 27

Orbán Viktor rögtön a péntek reggeli rádióműsorának elején reagált arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden a dán parlamenti képviselőknek tartott beszédében is emlegette a magyar kormány kifogásait.

Orbán Viktor igyekezett visszafogottabban reagálni, mint ilyenkor a Fidesz beszélő fejei, és azt mondta, „megértéssel kell fogadnunk az ukrán elnök erőfeszítéseit, hiszen bajban van a hazája. És ő azt reméli, hogy miután a vele szemben álló erő sokkal nagyobb, mint ő (Oroszország sokkal jelentősebb és komolyabb katonai erőt képvisel, mint Ukrajna)... Ő azt reméli, hogy úgy tud kikerülni ebből a szorult helyzetből, ha másokat is belevon a háborúba. Ezt nem róhatjuk fel neki, én legalábbis nem rovom fel neki, ő végül is az ukrán érdekeket nézi, és a saját hazáján próbál segíteni. Nincs is vele vitám igazából. Akivel vitánk van, az a magyar baloldal, amelyik szót akar fogadni az ukrán elnöknek” - utalt a Szijjártó-sejtésre.

Az orosz energiafüggőséggel kapcsolatban elmondta, hogy nem Magyarország döntötte el, hogy ne legyen tengere. „Én is örömmel venném azokat a javaslatokat, hogy a saját tengeri kikötőinkbe tankerhajókon szállítsunk folyékony gázt, illetve olajat, de úgy alakult a történelmünk, hogy elvesztettük a tengereinket, nincs nekünk erre lehetőségünk, csövön jön az olaj meg a gáz. Ha jön, van, ha nem jön, nincs.” Szerinte csak azért ők kapják a kritikákat, mert könnyebb belekötni Magyarországba, mint a németekbe, de utalt arra, hogy amikor az ukrán elnök Magyarországot mond, akkor Németországot kell érteni.

Beszélt a közelgő gazdasági válságról is, amit Nagy Katalin műsorvezetővel arra futtattak ki, hogy csak a baloldal alkalmazna megszorításokat. Ő inkább a gazdasági növekedést ösztönözné és az adókat csökkentené. Arra a felvetésre, hogy az EU most csak az ukrajnai menekültek ellátására ad pénzt, Orbán azt mondta:

„Hát én nem az Unióban bízok, meg sosem a külső erőkben, hanem saját magunkban. Pénz akkor van, ha dolgozunk.”

Szerinte azért működik ma jól a magyar gazdaság, mert 1 millió új munkahelyet hoztak létre és ha munka van, akkor pénz is.

Orbitális választási csalás

„Harminc éve látom a választásokat, önkormányzatit, európai parlamentit vagy nemzeti választást, sőt láttam népszavazásokat is, de ilyen csalást még nem láttam. Tehát stiklik elő szoktak fordulni. Az se szép dolog, de ez nem stikli” - mondta Orbán, de ezzel nem az Erdélyben elégett szavazólapokra utalt, hanem arra a kormánymédiában terjedő hírre, miszerint többen kaptak sms-t az ellenzéktől. Az ügyet orbitális választási csalásnak nevezte, amit az utolsó szögig ki kell vizsgálni.

Egyébként szerinte az EBESZ-megfigyelők azért jönnek Magyarországra, mert az ellenzék kívülről remél segítséget. „Egy hadsereg van itt most már. Szívesen látjuk őket egyébként, a magyar turizmusnak az ilyesmi jót tesz. De hát annyian jönnek, hogy egy háborút meg lehet nyerni ennyi katonával.”

Szerinte a választások után nagy gondok lesznek az ellenzéki összefogásban, ami szerinte csak azért jött létre, hogy hatalomra tudjanak kerülni. „Ez nem az én dolgom, nem is akarok én ebbe beleavatkozni, de nagy lecke az minden magyar politikai párt számára, hogy

a becsületet, a programot, a szellemi irányzatot, az önazonosságodat nem szabad feladni csak azért, hogy hatalomra kerülj.

És nem foghatsz össze olyanokkal - antiszemitákkal meg kommunistákkal meg szélsőjobboldaliakkal -, akikkel egyébként a te nézeteid nem egyeztethetők össze, és akik csak bajt hoznának a hazádra”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.