Zelenszkij: Európa nem hallgathatja tovább Budapest kifogásait

háború
2022 március 29., 15:42
comments 55

„Az átlagember számára elképzelhetetlen a gonoszságnak az a foka, amit országunk fejére hoztak. Ezért kérem, hogy képviseljék a szolidaritás ügyét az Európai Unióban a szabadság és az emberiesség védelme érdekében” - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden a dán parlamenti képviselőknek. Videóüzenetet így folytatta:

„Nem lehetnek orosz csápok Európában, amelyek belülről feszítik az Uniót, és még most is segíteni próbálják Oroszországot, hogy a lehető legtöbb pénzt keresse. Mindenki pontosan tudja, az EU-ban ki áll szemben az emberiességgel és a józan ésszel, ki az, aki semmit sem tesz Ukrajna békéjéért. Ennek véget kell vetni, Európa pedig nem hallgathatja tovább Budapest kifogásait.”Az ukrán elnök keddi beszéde után így foglalta össze Telegram-csatornáján, milyen szolidaritást vár az európai uniós országoktól: ki kell terjeszteni a szankciókat, le kell mondani az orosz olajról, nem szabad kereskedni Oroszországgal, és el kell zárni a kikötőket az orosz hajók elől. (A fent idézett rész 7:51-nél kezdődik.)

link Forrás

Zelenszkij a csütörtök esti európai uniós csúcson közvetlenül is megszólította Orbán Viktort azzal, hogy tudja-e, mi történik Mariupolban. „És te tétovázol, hogy kivesd a szankciókat vagy ne? És te hezitálsz, hogy átengedd-e a fegyvereket vagy ne? Tétovázol, hogy kereskedj Oroszországgal vagy ne? Nincs idő tétovázni, most dönteni kell.”

A kormány válaszában elutasította Zelenszkij követeléseit, mondván, hogy azok ellentétesek Magyarország érdekeivel. Orbán sajtófőnöke szerint Zelenszkij első követelése az volt, hogy Magyarország támogassa a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, illetve ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól. „A második kérése pedig az volt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat, és küldjön fegyvereket Ukrajnába.”

Orbán Viktort az elmúlt napokban cseh és lengyel politikusok is élesen bírálták, végül a Budapestre tervezett V4-es védelmi csúcsot is le kellett mondani. Ahogy vasárnapi cikkünkben írtuk, az energiahordozók behozatalát egyelőre más országok sem korlátoznák, de Orbán a többi uniós vezetővel ellentétben csak arról beszél, hogyan nem akarja a kormánya megbüntetni Oroszországot. Közben ugyanúgy megszavazta például, hogy az orosz felelősöket állítsák nemzetközi bíróság elé, csak erről egyáltalán nem számolt be nyilvánosan.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.