Egyelőre nincs döntés az orosz olaj- és gázembargóról

április 11., hétfő 16:13
1

Az uniós tagországok külügyminiszterei hétfői ülésén az orosz kőolaj-, és gázimport szankcionálásáról tárgyaltak, és egyelőre nem született érdemi döntés - közölte Josep Borrell az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Borrell szerint az Európai Unió eddig bevezetett szankciói jelentős hatással vannak orosz gazdaságra, de további tárgyalás szükséges arról, milyen intézkedések hozhatók még a jövőben. A Külügyek Tanácsának luxemburgi ülése előtt az ír, a litván és a holland külügyminiszterek világossá tették, hogy az orosz olajembargót is beleírnák a következő, előkészítés alatt álló szankciós javaslatba.

Josep Borrell Fotó: FRANCOIS WALSCHAERTS/AFP

Borrell az ülési sajtótájékoztatón kijelentette:

Oroszország ukrajnai háborúja megbukott. Az orosz hadsereg nem volt képes bevenni Kijevet, most az ország keleti felében hajt végre csapatösszevonást. Várhatóan a Donbász régiójában készül újabb csapásra.

Szerinte egyértelmű, hogy Oroszország a felelős a globális élelmiszerválságért. Ukrán városokat és búzakészleteket bombáz, valamint megakadályozza a gabona külföldre szállítását, ezzel "éhséget gerjeszt a világban". Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az Európai Unió a tagországainak hozzájárulásával támogatja az Ukrajnának szánt fegyverszállítást.

"Más dolog, hogy Magyarország nem engedi át területén a fegyverszállítmányokat közvetlenül Ukrajnába, de a saját részét befizeti, tehát részt vesz Ukrajna fegyverellátásában"

- mondta.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt