Az oroszok által elfogott angol katona a családja szerint nem zsoldos és nem is kém, ahogy a Kreml állítja

háború
április 20., 13:29
comments 3

A Mariupolban az orosz hadsereg által foglyul ejtett angol férfi, Aiden Aslin családja azt közölte parlamenti képviselőjükön keresztül, hogy rokonuk nem önkéntes, nem zsoldos, és nem is kém, mint ahogy az orosz propaganda igyekszik beállítani. A 28 éves férfi 2018-ban költözött Mikolajivba, ott ismerkedett meg a barátnőjével, és jelentkezett az ukrán haditengerészethez.

photo_camera Aiden Aslin, a foglyul ejtett angol katona az orosz állami tévé adásában. Fotó: RUSSIAN STATE TV CHANNEL ROSSYIA/via REUTERS

„A katonaságon túl is voltak tervei a jövőre nézve, de Putyin barbár megszállása az ő életét is felforgatta. Kivette a részét abból, hogy megvédje Ukrajna önrendelkezési jogát” - üzenték. A családot nagyon felzaklatta az a felvétel, amit Aslinről és egy társáról hétfőn adott le az orosz állami tévé, és amelyben a két katona azt kérte, cseréljék ki őket egy oroszbarát politikusra, akit az ukránok tartanak fogva. Szerintük kényszer alatt beszéltek.

A hozzátartozók szerint a hadifoglyokról készült képek és videók felhasználása megsérti a genfi egyezményt. A már említett képviselő, Robert Jenrick megkérdezte Boris Johnsont, hogy a propagandacélokra használt videót nem tartja-e kirívó jogsértésnek, de a miniszterelnök nem adott egyenes választ.

„Minden ország arra akarja ösztönözni az orosz államot, hogy emberségesen és együttérzően bánjon a polgáraival, mert véleményem szerint, bár mi nem bátorítjuk az embereket, sőt, aktívan lebeszéljük őket arról, hogy a konfliktus színterére menjenek, úgy tudom, hogy (Aiden Aslin) egy ideje az ukrán erőknél szolgált, és a helyzete nagyon különbözik egy zsoldosétól. (...) Teljes mértékben csatlakozom ahhoz, amit tisztelt képviselőtársam mondott azokról, akik propagandaüzeneteket sugároznak.”

A családdal egyébként felvette a kapcsolatot a brit külügyminisztérium. (BBC, Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt