Súlyos vereséget szenvedett Orbán szlovén szövetségese

külföld
2022 április 24., 20:22
comments 12
Janez Jansa és felesége a szavazatok leadása után
photo_camera Janez Jansa és felesége a szavazatok leadása után Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

A populista szlovén miniszterelnöknek nem sikerül megalakítania negyedik kormányát (2004-8, 2012-13, 2020-22). A korábbi felmérések nagyon szoros versenyt vetítettek előre, de végül a Janez Jansa vezette kormánypárt (SDS, 24%) nem is kicsit maradt alul az újonnan alakult zöldekkel (GS, 35%) szemben.

A hivatalos választási oldal szerint, 99,68 százalékos feldolgozottságnál

  • a zöld-balközép Szabadság Mozgalom (GS) 41,
  • a jobboldali-populista Szlovén Demokrata Párt (SDS) 27,
  • a konzervatív-néppárti Új Szlovénia (NSi) 8,
  • a szocialista-centrista Szociáldemokraták (SD) 7,
  • az újbalos Levica 5

mandátumot szerez a 90 fős parlamentben. Egy-egy garantált mandátuma lesz a magyar és az olasz kisebbségnek is, rájuk csak a nemzetiségek szavazhattak. A kormányképes többséghez 46 mandátum kell, vagyis a győztesnek koalíciót kell kötnie. A kisebbik kormánypárt szerepére a Szociáldemokraták már be is jelentkeztek. Hat kis párt ért el 1-2, további kettő balos vagy liberális párt pedig 3-nál több százalékot, de egyik sem ugrotta meg a 4 százalékos parlamenti küszöböt. Jansa elismerte az eredményt.

A Robert Golob vezette Szabadság Mozgalom elsősorban zöld témákat vitt a kampányban, de olyan, fideszes fülekben igen rosszul csengő szlogenjei is voltak, mint a nyílt társadalom és a jogállamiság. Pártja támogatja az uniós szankciókat Oroszország ellen, de azzal vádolja Jansát, hogy politikai céljai voltak az Ukrajna melletti erőteljes kiállással. Golob egyébként pozitív koronavírustesztet produkált a kampányhajrában, a tévévitákban is online vett részt. Az 1,2 millió szavazatból mintegy 400 ezret szerzett.

Robert Golob
photo_camera Robert Golob Fotó: NANGKA PRESS/Hans Lucas via AFP

Az eddig kormányzó Jansa nem csak ideológiailag állt közel Orbánhoz. A magyar kormányoldal és vezetője a szlovén politika és média fontos szereplője lett, mert a kétmilliós ország méretéhez képest rengeteg pénzt csatornázott Jansának hasznos célokra, kivívva ezzel az ellenzék ellenszenvét. Csak néhány példa:

  • Tüntettek Szlovéniában, mert a NER bekebelezne egy óriási turisztikai céget
  • Orbáni mintára, Habonyék körein keresztül épült a szlovén médiahálózat, már a feljelentésnél tart az ügy
  • A járvány közepén lemondott a szlovén egészségügyi miniszter, mert szerinte Jansa „orbanizálni” akarja Szlovéniát
  • Szlovén tévétársaságot vásárolt a TV2 Csoport, amely aztán új szintet ütött meg az alákérdezős interjúkban Szijjártó Péterrel
  • Túl röviden tudósított Orbán látogatásáról, részben emiatt a csőd szélére került a szlovén hírügynökség

Nem mindenben volt ekkora összhang Jansa és Orbán között: a szlovén miniszterelnök például élesen elítélte a fehérorosz tüntetések szétverését, illetve ellátogatott Kijevbe, és helyeselte, hogy légvédelmi rakétarendszert küldjenek Ukrajnának. (Reuters, Euronews, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.