Súlyos vereséget szenvedett Orbán szlovén szövetségese

külföld
2022 április 24., 22:22
Janez Jansa és felesége a szavazatok leadása után
photo_camera Janez Jansa és felesége a szavazatok leadása után Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

A populista szlovén miniszterelnöknek nem sikerül megalakítania negyedik kormányát (2004-8, 2012-13, 2020-22). A korábbi felmérések nagyon szoros versenyt vetítettek előre, de végül a Janez Jansa vezette kormánypárt (SDS, 24%) nem is kicsit maradt alul az újonnan alakult zöldekkel (GS, 35%) szemben.

A hivatalos választási oldal szerint, 99,68 százalékos feldolgozottságnál

  • a zöld-balközép Szabadság Mozgalom (GS) 41,
  • a jobboldali-populista Szlovén Demokrata Párt (SDS) 27,
  • a konzervatív-néppárti Új Szlovénia (NSi) 8,
  • a szocialista-centrista Szociáldemokraták (SD) 7,
  • az újbalos Levica 5

mandátumot szerez a 90 fős parlamentben. Egy-egy garantált mandátuma lesz a magyar és az olasz kisebbségnek is, rájuk csak a nemzetiségek szavazhattak. A kormányképes többséghez 46 mandátum kell, vagyis a győztesnek koalíciót kell kötnie. A kisebbik kormánypárt szerepére a Szociáldemokraták már be is jelentkeztek. Hat kis párt ért el 1-2, további kettő balos vagy liberális párt pedig 3-nál több százalékot, de egyik sem ugrotta meg a 4 százalékos parlamenti küszöböt. Jansa elismerte az eredményt.

A Robert Golob vezette Szabadság Mozgalom elsősorban zöld témákat vitt a kampányban, de olyan, fideszes fülekben igen rosszul csengő szlogenjei is voltak, mint a nyílt társadalom és a jogállamiság. Pártja támogatja az uniós szankciókat Oroszország ellen, de azzal vádolja Jansát, hogy politikai céljai voltak az Ukrajna melletti erőteljes kiállással. Golob egyébként pozitív koronavírustesztet produkált a kampányhajrában, a tévévitákban is online vett részt. Az 1,2 millió szavazatból mintegy 400 ezret szerzett.

Robert Golob
photo_camera Robert Golob Fotó: NANGKA PRESS/Hans Lucas via AFP

Az eddig kormányzó Jansa nem csak ideológiailag állt közel Orbánhoz. A magyar kormányoldal és vezetője a szlovén politika és média fontos szereplője lett, mert a kétmilliós ország méretéhez képest rengeteg pénzt csatornázott Jansának hasznos célokra, kivívva ezzel az ellenzék ellenszenvét. Csak néhány példa:

  • Tüntettek Szlovéniában, mert a NER bekebelezne egy óriási turisztikai céget
  • Orbáni mintára, Habonyék körein keresztül épült a szlovén médiahálózat, már a feljelentésnél tart az ügy
  • A járvány közepén lemondott a szlovén egészségügyi miniszter, mert szerinte Jansa „orbanizálni” akarja Szlovéniát
  • Szlovén tévétársaságot vásárolt a TV2 Csoport, amely aztán új szintet ütött meg az alákérdezős interjúkban Szijjártó Péterrel
  • Túl röviden tudósított Orbán látogatásáról, részben emiatt a csőd szélére került a szlovén hírügynökség

Nem mindenben volt ekkora összhang Jansa és Orbán között: a szlovén miniszterelnök például élesen elítélte a fehérorosz tüntetések szétverését, illetve ellátogatott Kijevbe, és helyeselte, hogy légvédelmi rakétarendszert küldjenek Ukrajnának. (Reuters, Euronews, MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.